Târgu-Jiu: Cantinele şcolare se mută la cămin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Cantinele şcolare  se mută la cămin
Târgu-Jiu: Cantinele şcolare se mută la cămin

Cratiţe, frigidere ruginite şi lăzi frigorifice fără termometru. Asta au găsit inspectorii sanitar-veterinari în două cantine şcolare. Măsurile sunt drastice: localul din incinta Liceului „Tudor Arghezi” din Târgu Cărbuneşti şi cel de la Liceul din Turceni îşi vor înceta activitatea.

Cea mai gravă situaţie a fost întâlnită la cantina Liceului „Tudor Arghezi”, unde normele în vigoare erau încălcate flagrant.

„Nu s-a făcut nicio investiţie de la Revoluţie. Farfuriile erau ciobite, frigiderele şi instrumentarul erau vechi şi ruginite. Nu mai puteau fi folosite. Lăzile frigorifice nu aveau nici măcar un termometru care să indice temperatura de păstrare a alimentelor”, a declarat Ion Iliuţă, director al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

Fără mâncare caldă

Măsura luată de inspectori a venit după începerea anului şcolar, aşa că unii elevi de la internat au plătit deja pentru un abonament de două săptămâni la cantină. Claudia Elena, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Tudor Arghezi”, a achitat 100 de lei şi spera să mai primească cele trei mese calde pe zi şi a fost dezamăgită când a aflat că localul a fost închis.

„Sper că o să ne dea banii înapoi şi, cel mai probabil, o să gătim în cameră. Pedagoga  ne-a spus că vor aduce mâncare din altă parte, dar mie nu-mi convine. Eu nu vreau mâncare rece. Preferam să mâncăm în cameră. Îmi iau reşou şi rezolv problema“, a spus tânăra.

Liceenii au fost asiguraţi că vor mai primi şi astăzi trei mese la cantină, meniu fix. De mâine, 1 octombrie, localul se închide. „O să fie foarte greu pentru că părinţii care şi-au dat copiii la internat vor fi nemulţumiţi. Elevii nu au unde mânca în oraş. Nu există o autoservire de unde pot să-şi ia hrană caldă. Aici plăteau 10 lei pentru  trei mese pe zi”, a declarat Dorina Ţolea, bucătăreasă.

Localul va fi refăcut în totalitate

Directorul liceului, Gabriel Birău, a spus că nu a avut bani pentru investiţii, instituţia depinzând total de fondurile alocate de primărie.

La rândul lor, edilii s-au scuzat că nu sunt bani. „Este o moştenire din trecut. Nu s-a alocat niciun ban de la guvern pentru învăţământ. Am considerat că trebuie făcute lucrările de strictă necesitate”, a declarat Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti.

Elevii nu trebuie să intre în panică, pentru că „în urma controlului care s-a făcut, am fost cu directorul şcolii la cantină şi va începe să fie pusă la punct. O vom face funcţională”, a precizat acesta.

Au fost alocaţi deja 15.000 de lei pentru renovări. „Sperăm ca să reuşim să găsim înţelegere la Direcţia Sanitar-Veterinară şi să facem etapizat toate lucrările. Oricum pentru o cantină trebuie investiţi minimum 40.000 de lei”, a mai spus edilul.

Găsită cu probleme similare, şi cantina Liceului din Turceni şi-a încetat complet activitatea. Oricum, în unitate nu mai era preparată hrana pentru elevi, dar, în schimb, erau organizate diverse evenimente festive, cum ar fi nunţi şi botezuri.

În urma controalelor, inspectorii au decis ca şi Cantina Liceului nr. 3 din Târgu-Jiu să fie închisă, dar pe o perioadă de 30 de zile, timp în care trebuie înlocuit mobilierul, vesela şi instrumentarul de la bucătărie. 

Meniu all-inclusive la doar şapte lei

image

Elevii plătesc maximum 14 lei pe zi pentru trei mese



La nivelul judeţului au mai rămas la ora actuală doar zece cantine şcolare unde elevii pot servi masa. Şi toate dispun de veselă nouă şi curată şi corespund normelor sanitar-veterinare, au apreciat inspectorii Direcţiei pentru Siguranţa Alimentelor.

Meniul cantinelor şcolare din judeţul Constanţa respectă normele de calorii care se impun vârstei elevilor, mesele cuprinzând tot necesarul de proteine animale şi vegetale.

Pentru trei mese pe zi, un elev de la Colegiul Tehnic „Tomis” trebuie să scoată din buzunar 14 lei. „Dacă preţurile la produse vor creşte, vom mări şi noi tarifele“, a declarat directorul unităţii, Ana Costencu. Capacitatea cantinei este de 200 de locuri, iar în prezent servesc masa aici cei 66 de elevi din internat, la care, pe viitor, se vor mai adăuga încă 55 de elevi de la Grupul Şcolar „Emil Palade“. Renovată din anul 2007, cantina Colegiului Naţional „Constantin Brătescu“ asigură condiţii optime copiilor de la step by step sau cei din internat.

Preţurile practicate aici sunt cele de anul trecut: şapte lei pe zi pentru elevii claselor primare şi 12,5 lei pentru liceeni. Aici iau masa zilnic 160 de copii, printre care şi cei 20 de prichindei de la grădiniţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite