Cantina socială, salvarea nevoiaşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O masă caldă şi un prânz pentru aproximativ 130 de persoane. Pentru albaiulienii fără venituri, care nu pot să-şi asigure hrana zilnică, cantina socială din oraş este soluţia potrivită.

Cantina deserveşte lunar în jur de 130 de persoane nevoiaşe din Alba Iulia.
În primul rând, beneficia-ză de o masă pe zi albaiulienii ce se încadrează venitului minim garantat: o persoană - 108 lei; două persoane - 196 lei; trei persoane - 272 lei; patru persoane - 339 lei; cinci persoane - 402 lei; peste cinci persoane, pentru fiecare membru se mai adaugă câte 27 lei. Mai pot beneficia de serviciile cantinei sociale o serie de alte categorii sociale care temporar nu realizează venituri, dar care trebuie să îndeplinească unele criterii standard, fapt pentru care se fac ample anchete sociale.

Şase lei, preţul meniului zilnic

„Noi am făcut o hotărâre de consiliu acum câţiva ani, care se regăseşte doar la noi. Deoarece Centrul de zi pentru vârstnici se află în vecinătatea cantinei, am decis ca pentru albaiulienii care frecventează centrul şi au pensii sub 450 lei, acel procent de 30%, cât ar fi trebuit plătit de ei, să fie achitat de consiliul local. Acum cred că avem 10-12 cazuri sociale, cheltuiala este infină pentru consiliul local, dar beneficiile sunt pe măsură!”, spune Delia Cristescu, director executiv al Serviciului Public de Asistenţă Socială Alba Iulia.
Plafonul stabilit la ora actuală de Guvern este de şase lei pe zi, din care se serveşte atât prânzul - o ciorbă şi felul doi, cât şi cina, de obicei formată din brânzeturi, lactate ori biscuiţi, plus pâinea.
Albaiulienii mai cârcotaşi nu-i văd cu ochi buni pe toţi cei care îşi iau hrana de aici. „Lumea nu ştie că pentru copii, pentru persoane în vârstă, pentru persoane cu handicap, vin să ridice hrana alte persoane din familie. Vinerea se dă hrana pe trei zile, iar o persoană care vine şi ridică hrana, şi are cinci copii, pleacă cu un sac de pâine, la propriu... şi vin cu taxi. Ei, aici am avut nenumărate reclamaţii! «De ce-i primiţi, că au bani şi vin cu taxi?». Sincer, mă încântă că se asociază două, trei chiar patru familii şi vin mai mulţi cu taxi pentru că ştiu că aşa mâncarea ajunge în siguranţă acasă”, adaugă Delia Cristescu.
Albaiulienii nevoiaşi care îşi ridică hrana de aici afirmă mâncarea este bună. „Cât de cât mă ajută. Am trei copii, bani nu am, trebuie să-i trimit la şcoală! Bine măcar că primim mâncare”, spune Zoltan Constantin, de 49 de ani, actualmente fară serviciu. Vasile Crişu, un pensionar de 70 de ani consideră că hrana este binevenită: „Mâncarea de aici mă ajută, bani nu prea sunt.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite