Cantină de lux pentru medici, saloane mizere pentru bolnavi
0Şefii de la „Sf. Maria” au cheltuit 155.000 de euro pentru un local rezervat personalului medical
Majoritatea saloanelor singurei unităţi medicale pediatrice din Moldova nu au mai fost renovate de 20 de ani.
Spitalul de Copii „Sf. Maria” are, de o săptămână, o cantină-restaurant cu o capacitate de 100 de locuri unde medicii unităţii spitaliceşti „se întâlnesc şi socializează”. În localul realizat din fondurile proprii ale spitalului, cu o investiţie de 155.000 de euro, personalul medical poate mânca la prânz cu doar 5 lei.
Pentru acelaşi meniu, rudele pacienţilor trebuie să scoată din buzunar de trei ori mai mulţi bani. În schimb, pentru bolnavii şi însoţitorii care stau în spital a fost amenajată o încăpere separată, cu 30 de locuri, pentru că, spune şeful instituţiei, „mamele mai vin în capoate şi nu dă bine printre halatele albe”.
„Medicii de la diferite specializări nu se întâlnesc cu săptămânile. Un doctor petrece mult timp la spital. Aici, la cantină, vin, iau prânzul împreună şi astfel se mai destind, se mai relaxează”, a declarat medicul Marin Burlea, managerul Spitalului Clinic de Copii „Sf. Maria”.
Bani cu ţârâita pentru renovarea spitalului
Conducerea Spitalului de Copii a decis să aloce o sumă-record pentru cantina medicilor, în condiţiile în care cea mai mare parte a unităţii medicale a beneficiat de investiţii minore în ultimii 20 de ani. De la primul şi până la cel de-al optulea etaj se întâlnesc aceleaşi probleme: saloane insalubre, băi fără duşuri, WC-uri în care bolnavii toarnă apa cu găleata după ce le folosesc, săli de masă de câţiva metri pătraţi în care sunt înghesuiţi pacienţii de pe un întreg tronson, pereţi crăpaţi şi coşcoviţi, linoleum scorojit în care copiii se împiedică când fug în joacă.
Excepţie face doar etajul II, unde se află Clinica de Gastroenterologie, administrată de Marin Burlea, managerul spitalului.
Mamele celor mici se plâng, în plus, de atmosfera sumbră din saloane. Mădălina Grecia din Bacău se află de trei săptămâni în spital împreună cu fiica ei Roxana. Ambele sunt cazate la etajul VII al clădirii. Copilul suferă de insuficienţă renală, iar igiena, în astfel de cazuri, trebuie să fie cuvântul de ordine.
„Baia lasă de dorit cel mai mult. Fetiţa este foarte sensibilă acum, iar mirosul puternic de clor nu îi face bine. În spaţiul pentru duş stau găleţile şi mopul”, se plânge Mădălina Grecia. Băcăuanca nu-şi pune problema să mănânce în spital. „E mai ceva ca la porci. Cumpărăm de la magazin”, adaugă femeia. Acelaşi lucru ne spune şi Cristi, un băiat în vârstă de 16 ani dintr-o localitate botoşăneană.
„Când merg la masă este mereu aglomerat, plus că nu mă satur niciodată şi cobor la magazine să-mi iau de mâncare”, afirmă Cristi. Băiatul este un veteran al spitalului. Vine la Iaşi de opt ani şi spune că găseşte mereu aceleaşi condiţii. Unii părinţi au alte nemulţumiri.
„Am fata internată aici, dar e mai mare şi patul nu este pe măsura ei”, spune Ana, o mamă din judeţul Iaşi. O alta povesteşte despre cele câteva zile petrecute în spital. „Nu avem unde să ne spălăm pentru că este o baie pe palier doar cu toaletă şi chiuvetă”, spune Lenuţa.