Copiii au jucat hora la Cântecele Oltului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au jucat hora la Cântecele Oltului
Copiii au jucat hora la Cântecele Oltului

Opt ansambluri folclorice din şase judeţe şi-au prezentat la Călimăneşti costumele populare din zonele de unde provin

Cea de a 41-a ediţie a Festivalului de folclor Cântecele Oltului s-a desfăşurat ieri şi astăzi în oraşul Călimăneşti. La eveniment au participat ansambluri folclorice din judeţele Braşov, Covasna, Harghita, Olt, Dolj şi Vâlcea. Deschiderea festivalului a avut loc la Pavilionul Central din Călimăneşti, ieri, la ora 15.00, cu o paradă a portului popular, la care au luat parte toate ansamblurile.
„Avem o sărbătoare a sufletului şi dansului popular românesc.Anul acesta lipsesc colegii noştri din Teleorman şi Sibiu, din motive personale. Doljul este prezent, ca în toţi anii. Pentru prima dată avem invitat la acest eveniment Grupul Folcloric Izvoraşul din Creţeni”, a declarat, la deschiderea festivalului, Elena Stoica, directoarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vâlcea. Prima ediţie a festivalului s-a desfăşurat la Braşov, după care s-a hotărât ca toate ediţiile să aibă loc doar la Vâlcea. „Se împlinesc 41 de ani de când pe firul Oltului se desfăşoară neîntrerupt acest festival. Notele sale definitorii sunt cântecele, dansurile, costumele populare, prezentate pe scenă de fiecare comunitate românească, indiferent de etnie“, a mai precizat Stoica.

Hora de mână nu s-a mai ţinut din cauza ploii

După parada costumelor a început concursul ansamblurilor folclorice pe scena în aer liber a Casei de Cultură Florin Zamfirescu. Deşi, în alţi ani, după parada costumelor se juca hora de mână la Pavilionul Central, ieri, nu s-a mai ţinut, din cauza ploii. Şi parada portului popular şi concursul au fost deschise de Grupul Folcloric Izvoraşul.

„Avem 18 copii în ansamblu şi prezentăm cinci piese din zona noastră. Solista ansamblului este Anghelina Mihai, care a obţinut numeroase premii, la concursuri asemănătoare”, povesteşte profesorul Ioan Alexie. Anghelina cântă din clasa I. „Muzica populară este o prioritate pentru mine şi cred că doinele mi se potrivesc cel mai bine”, ne dezvăluie interpreta.

Participanţii, premiaţi

În concurs s-au întrecut ansamblurile folclorice Boroka şi Eotvos Iozsef - din Harghita,  Cetăţuia - din Braşov, Brădeţu - din Covasna, Hora Izbiceni - din Olt, Doina Oltului - din Călimăneşti şi Alunelul - din Dolj. „Este foarte frumos. Îmi aminteşte de tinereţea mea şi de horele care se făceau pe timpuri la ţară”, a spus Maricica Vâlcu, o localnică din Călimăneşti. Astăzi, între orele 15.00 şi 22.00 este programată festivitatea de premiere. Vor fi răsplătite cea mai bună voce, cel mai bun instrumentist şi cel mai frumos costum popular. Câştigătorii vor primi diplome, premii speciale şi bani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite