Cântec de adio pentru Mădălina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cantautorul Teodor Munteanu a compus o piesă în memoria artistei sale preferate. Artistul ieşean nu a rămas indiferent la sfârşitul tragic al Mădălinei Manole. Moartea cântăreţei l-a inspirat să compună o melodie de adio.

„Aş vrea să cred că totul/ E doar o glumă proastă/Noi te iubim din suflet/ Eşti Mădălina noastră!" sunt doar câteva dintre versurile dedicate cântăreţei care s-a sinucis la data de 14 iulie.

„Am avut un şoc când am aflat de moartea Mădălinei. Nici acum nu cred că mi-am revenit", spune ieşeanul. Teodor Munteanu povesteşte că linia melodică a fost scrisă în urmă cu 15 ani, dar până acum nu a găsit versurile potrivite. „Am rămas surprins să constat că linia melodică se potrivea foarte bine cu versurile cântecului, deşi a fost compusă în urmă cu 15 ani, pe vremea când eram student. Întâmplarea a făcut să i se potrivească foarte bine Mădălinei Manole. Cred că acum a fost momentul acestei piese", mai spune Munteanu.

Poem transformat în muzică

Artistul îşi aminteşte că primele versuri ale cântecului au pornit din nevoia unui protest faţă de gestul Mădălinei Manole. „Simţeam nevoia să vorbesc cu Mădălina. Versurile mi-au venit în minte unul câte unul. În total sunt 12 strofe, fără refren, iar melodia durează trei minute. La început nu puteau fi cântate. Apoi am reuşit să le egalizez astfel încât să poată fi puse pe muzică", a mai spus ieşeanul. Acesta nu se gândeşte deocamdată să includă piesa pe un album. „Consider că cel mai bine în acest moment este ca melodia să poată fi ascultată de toată lumea pe internet", a precizat Teodor Munteanu.

Poezie din Franţa

Şi o româncă stabilită în Franţa i-a dedicat Mădălinei o poezie scrisă de ea, potrivit site-ului stirileprotv.ro.

Mădălina, tu eşti fata
Cu părul de foc,
Ai avut şi ştiu cu toţii...
În viaţă noroc.
Ai iubit şi-ai fost iubită
Asta s-a văzut
Dar surâsul tău cel dulce
N-a durat prea mult.

Ai fost tristă, supărată,
Dar tot ai cântat
Şi de dragul fanilor
Tu n-ai renunţat.

Tribut de la Iaşi

Versurile piesei „Adio, Mădălina", compusă de Teodor Munteanu.

Pământul este astăzi
Mai trist şi mai sărac
Mă poartă paşii-aiurea
Şi nu ştiu ce să fac.

Nu pot să cred că fata
Cu părul cel de foc
S-a stins într-o ispită
Lipsită de noroc.

Aş vrea să cred că totul
E doar o glumă proastă
Noi te iubim din suflet
Eşti Mădălina noastră!

Vânzătorul de Furadan, reclamat anterior

Mădălina Manole putea să fie salvată dacă autorităţile ar fi luat în seamă mesajele disperate ale Mirei Iordănescu, membră a Alianţei Române pentru Protecţia şi Drepturile Animalelor. La 6 mai, femeia trăgea un semnal de alarmă cu privire la Sorin Cârdaş (cel care i-a vândut Bertei Slav Furadanul), dar autorităţile nu au luat în seamă sesizarea.

Pe profilul de pe internet al Mirei Iordănescu au apărut mai multe mesaje de tipul celui de mai jos: „Furadan este interzis în România, cineva îl aduce din Serbia. E periculos dacă e folosit". În acest anunţ era prezentat şi numărul de mobil al lui Sorin Cârdaş, astfel încât poliţiştii să ştie cum să-l găsească. Mădălina Manole avea sute de prieteni pe platforma Facebook, iar unii dintre ei sunt chiar membri ai Alianţei Române pentru Protecţia şi Drepturile Animalelor, unde pericolul reprezentat de Furadan era cunoscut.

Petru Mircea, soţul Mădălinei Manole s-ar putea alege cu dosar penal pentru că ştia că are în casă un flacon de Furadan, substanţă interzisă. Potrivit juriştilor citaţi de „Puterea", atât Sorin Cârdaş, cel care a vândut substanţa, Berta Slav, femeia care a cumpărat Furadanul pentru Mădălina, dar şi Petru Mircea riscă pedepse penale, pentru că legea română interzice atât comercializarea, cât şi deţinerea acestei soluţii toxice. (Gerhald Ernst)

Televiziuni sancţionate pentru cazul „Mădălina"

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat ieri comportamentul posturilor radio şi TV care au „disecat" sinuciderea cântăreţei Mădălina Manole. Deşi membrii Consiliului s-au arătat nemulţumiţi de felul cum au acoperit radiodifuzorii evenimentul, sancţiunile aplicate au fost de numai 35.000 de lei.

Potrivit Mediafax, amenzile au fost aplicate astfel: Antena 1 - 10.000 de lei, Antena 3 şi Realitatea TV - câte 7.500 lei, TVR 1 şi Kanal D - câte 5.000 lei. Staţiile B1 TV, Naţional TV, OTV, Prima TV şi Pro TV au fost somate public, în timp ce Antena 2 a primit doar o atenţionare. CNA a somat public şi postul de radio Realitatea FM, pentru prezentarea denumirii insecticidului folosit de Mădălina Manole şi a cantităţii băute de aceasta.

Reglementări stricte

Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a criticat vehement faptul că televiziunile au publicat numele substanţei cu care s-a otrăvit cântăreaţa. „Eu cred că cel mai grav aspect este acela de a face cunoscut insecticidul, de a da date despre el. Din păcate, consecinţa a fost imediată, au fost tentative de sinucideri", a constatat Onisei.

Prezentarea tehnicii de sinucidere a fost cel mai des invocată de membrii CNA. Cristina Trepcea a propus introducerea în Codul de reglementare a conţinutului audiovizual a unei prevederi care să impună posturilor radio-TV difuzarea unor prezentări strict informative despre sinucideri, fără detalii suplimentare.

Narcisa Iorga, membru al Consiliului, a spus că gravă a fost şi intruziunea presei audiovizuale în intimitatea familiei, precum şi difuzarea unor imagini cu copilul Mădălinei Manole. (Raluca Preda)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite