Cannes vine în Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai sunt patru zile până se dă startul celui mai important festival de film de lungmetraj din România, TIFF. Porumboiu îşi aduce “poliţistul” premiat de la Cannes la TIFF, unde va intra în competiţie pentru Trofeul „Transilvania”, alături de alte 11 producţii.

Recent premiat la Cannes,“Poliţist, adjectiv”al lui Corneliu Porumboiu va putea fi văzut în premieră naţională la Cluj, în cadrul Festivalului de Film Transilvania (TIFF), ce se desfăşoară în perioada 29 mai –7 iunie. Pelicula va rula joi, 4 iunie, de la ora 22.00, la Cinema Victoria, şi vineri, 5 iunie, când va fi proiectat în cadrul secţiunii “Zilele Filmului Românesc”, începând cu ora 18.30, la Sala Auditorium.

Filmul lui Corneliu Porumboiu a fost distins cu două premii la Festivalul de la Cannes, cel al juriului şi premiul FIPRESCI. De altfel, producţia reprezintă România la competiţia pentru Trofeul “Transilvania”.  Porumboiu se întoarce, astfel, la TIFF, după ce, în 2006, a fost premiantul de serviciu al festivalului, câştigând şi marele trofeu cu filmul “A fost sau n-a fost?”.

Cardinale şi Piersic, împreună pe scenă

Cea de-a opta ediţie a festivalului se arată una cel puţin la fel de ambiţioasă ca şi precedentele – peste 200 de titluri, 19 secţiuni şi peste 500 de invitaţi din ţară şi din străinătate. Invitaţii de onoare de anul acesta sunt celebra actriţă italiană Claudia Cardinale şi iubitul actor român Florin Piersic.

Cei doi vor fi omagiaţi la TIFF 2009 prin acordarea “Premiului pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană”, respectiv cel pentru “Întreaga carieră”.  Spre deliciul publicului, cei doi vor fi protagoniştii unui moment special pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

Printre invitaţii speciali se numără şi producătorul filmului “Superman”, Menahem Golan. De asemenea, Mircea Albulescu va primi, în 5 iunie, Premiul de Excelenţă pentru activitatea sa cinematografică. În cinstea acestuia, va fi proiectat filmul “La capăt de linie”, în regia lui Dinu Tănase.

„Figuri politice“, o nouă secţiune


Pe lângă secţiunile deja cunoscute ale festivalului – “Competiţie”, “Super Nova”, “3X3”, “Fără Limită”, “Umbre (lung şi scurtmetraj)” -,  vor fi reluate zilele dedicate unor filme şi evenimente specifice, precum “Ziua Maghiară” sau “Ziua Rromă”. Nu vor lipsi nici “Zilele filmului românesc”, cu producţii autohtone, ca “Cealaltă Irina”, “Amintiri din epoca de aur”, “Pescuit sportiv” sau “Cea mai fericită fată din lume”.

Secţiunea “Focus” va fi dedicată producţiilor din Polonia, Finlanda şi Italia. O noutate sunt şi filmele ce se centrează pe anumite figuri politice marcante din lume. Unul dintre titlurile-cheie ale acestei secţiuni este producţia italiană “Il Divo”, proiecţia regizorului Paolo Sorrentiono fiind urmată de o dezbatere la care au fost invitaţi analişti politici şi lideri ai opiniei publice din România.

Preţuri de criză

Biletele şi abonamentele pentru festival au fost puse în vânzare în holul de la Cinema Republica. Determinaţi de criza financiară, organizatorii au păstrat preţurile de anul trecut. Astfel, un bilet obişnuit costă 8 lei, biletul pentru copii şi elevi (în grupuri organizate), 4 lei, iar cel pentru elevi, studenţi şi pensionari, 5,5 lei.

Abonamentul cu trei proiecţii costă 21 de lei, cel cu opt proiecţii, 52 de lei, iar cardul TIFF, cu 30 de proiecţii incluse, costă 180 de lei. Biletul pentru ceremonia de deschidere, unde va rula pelicula „Amintiri din epoca de aur”, costă 15 lei, iar pentru festivitatea de închidere, 25 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite