Când devine periculos aerul condiţionat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când devine periculos aerul condiţionat?
Când devine periculos aerul condiţionat?

În perioadele caniculare, sistemele de climatizare sunt o adevărată binecuvântare. Însă specialiştii atrag atenţia că utilizarea incorectă a aparatelor de aer condiţionat ne poate pune serios sănătatea în pericol.

Aerul „împrospătat" doar cu ajutorul aparatelor de climatizare, fără ca încăperea să fi fost aerisită, favorizează răspândirea bacteriei Legionella pneumophila, vinovată de apariţia legionelozei.

Boala se manifestă prin cefalee, dureri la nivel muscular şi abdominal, diaree, febră uşoară şi tuse uscată. Uneori, apar probleme respiratorii şi tuse cu expectoraţii, iar în cazuri grave se poate ajunge la apariţia pneumoniei.   

Germenii se ascund în filtre

În cazul în care nu sunt curăţate sau schimbate des, filtrele aparatelor răspândesc virusurile şi bacteriile existente în încăperile în care se folosesc aceste sisteme.

Cel mai des, sunt contractate virusurile ce produc conjunctivite virale şi laringită. În plus, alergenii inhalaţi pot duce la apariţia rinitei alergice şi la acutizarea crizelor de astm.

Temperaturile mici, risc de răceală

image

Sistemele de climatizare pot fi răspunzătoare şi pentru apariţia răcelilor. Prin simpla trecere de afară, unde am transpirat,  într-o cameră cu aer condiţionat, putem dobândi o răceală severă.

Se poate ajunge şi la apariţia şocului termic. În plus, specialiştii afirmă că persoanele care se expun o perioadă îndelungată la sistemele de climatizare au o imunitate scăzută.

Atenţie!
Pe timpul nopţii este indicată oprirea aparatelor de climatizare.

Risc şi în mijloacele de transport în comun

Şi în ceea ce priveşte transportul în comun există risc de îmbolnăvire din cauza folosirii aerului condiţionat şi a neaerisirii autovehiculului. Printre afecţiunile cauzate de stagnarea în aceste spaţii închise sunt cele respiratorii bacteriene şi virale.

Ştiai că...

...    diferenţa de temperatură dintre mediul exterior şi cea din încăpere nu trebuie să depăşească 50 C. În plus, cea din interior trebuie să nu fie mai mică de 220 C.
...    jetul de aer rece nu trebuie îndreptat în direcţia persoanelor aflate în încăpere, fiind indicat ca aparatele de aer condiţionat să fie amplasate pe holuri.
...    este contraindicată montarea acestor sisteme în camerele copiilor.

Filtrele aparatelor trebuie curăţate sau schimbate des.

Amplasarea greşită duce la nevralgii

image

Când jetul de aer ne bate în faţă sau în ceafă, există pericolul apariţiei durerilor la nivelul cefei, nevralgiilor (dureri care iradiază de-a lungul unui nerv) şi chiar paraliziei faciale.

De asemenea, pot apărea şi torticolisul (contractura mai mult sau mai puţin dureroasă a muşchilor gâtului), lombosciatica (durere în regiunea lombară ce iradiază de-a lungul piciorului) şi lumbago acut (dureri la nivelul coloanei).

image

Specialistul nostru


Dr. Magda Ciobanu
medic specialist pneumolog Institutul de pneumologie „Marius Nasta”

Utilizarea incorectă a aparatelor de aer condiţionat afectează frecvent sistemul respirator. Apar sau se exacerbează simptome de tip rinitic (nas înfundat sau rinoree), strănut, durere în gât, senzaţia de „nod în gât“, dureri de cap. Apare o tuse uscată, uneori însoţită de un „şuierat“ sau „fluierat“, şi de senzaţia de „gât uscat“.

Persoanele afectate utilizează frecvent expectorante, dar tusea nu cedează, ba chiar, uneori, se agravează. În cazul expunerii prelungite, al unui teren imun slăbit ori al asocierii unor alţi factori iritanţi sau unor boli (astm bronşic, bronhopneumopatie cronică obstructivă, rino-sinuzită cronică), pot apărea suprainfecţii bacteriene ce conduc la bronşită sau chiar la pneumonie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite