Canada cere eliberarea ziaristului său, arestat în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canada cere eliberarea ziaristului său, arestat în Iran
Canada cere eliberarea ziaristului său, arestat în Iran

Autorităţile canadiene l-au convocat pe însărcinatul cu afaceri iranian la Ottawa pentru a cere eliberarea ziaristului canadian de origine iraniană Maziar Bahari care esze deţinut în Iran. Potrivit ministrului de externe, Lawrence Cannon se doreşte clarificărea privind soarta jurnalistului şi eliberarea lui.

Maziar Bahari, care lucra pentru Newsweek, este deţinut în Iran de la 21 iunie, "fără acces la avocat". Acesta a fost arestat în timpul protestelor postelectorale din Iran, impreună cu un angajat local al ambasadei Marii Britanii. Cei dou sunt acuzaţi de "activităţi împotriva securităţii naţionale".

"Bahari este un ziarist profesionist şi experimentat, care îşi făcea datoria", a subliniat oficialul canadian.

"L-am convocat în această săptămână pe însărcinatul cu afaceri la Ottawa pentru a le cere autorităţilor iraniene să-l elibereze pe Bahari şi a reafirma cererea Canadei de a-i permite acestuia accesul la drepturi consulare
" şi respectarea drepturilor sale, a afirmat într-un comunicat şeful diplomaţiei canadiene.

Canada cere "lămuriri privind acuzaţiile ce i se aduc" lui Bahari, precizând că Ottawa va continua să exercite presiuni asupra Iranului, în acest dosar.

La 1 iulie, Newsweek a cerut eliberarea ziaristului, dezminţind acuzaţiile din presa iraniană, potrivit cărora Bahari, instalat în Iran de zece ani, "a luat parte la o campanie orchestrată de mass-media occidentale pentru a promova relatări iresponsabile" despre evenimenteledin Iran.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite