Campionul care a învins moartea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a stat şase luni pe lista de aşteptare pentru a primi un rinichi, atletul Gheorghe Guşet a fost operat cu succes, la Cluj. Transplantul cu numărul 1.000 a fost cu noroc pentru multiplul campion la aruncarea greutăţii, Gheorghe Guşet, care a primit, sâmbătă, un rinichi nou.

După ce de trei ori nu a putut fi operat din lipsă de compatibilitate cu donatorul, rinichiul unui tânăr din Bucureşti s-a potrivit perfect pentru atletul zălăuan Gheorghe Guşet. Cel care i-a salvat viaţa sportivului a suferit, la 24 de ani, un accident vascular cerebral şi se afla în moarte clinică.

Rinichii acestuia au oferit o nouă şansă atât lui Guşet, cât şi unei tinere de 19 ani din Caraş Severin, ambii operaţi, sâmbătă, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca (IUTR), de echipa profesorului Mihai Lucan. După patru ore, cât a fost ţinut pe masa de operaţie, noul rinichi al sportivului a început să funcţioneze. Imediat, acesta a fost
transferat la Secţia de Terapie Intensivă, unde urmează să rămână aproape două săptămâni.

Renunţă la sport

„Uriaşul din Carpaţi cu braţe de fier”, aşa cum este supranumit Guşet, suferea de insuficienţă renală din luna mai. A aflat diagnosticul chiar de ziua lui, în 28 mai, după ce slăbise şase kilograme într-o săptămână, perioadă în care se antrena pentru Jocurile Olimpice de la Beijing. Până la operaţia de sâmbătă, acesta slăbise 30 de kilograme, de la 147 la 117 kilograme.

Timp de două săptămâni a fost nevoit să facă dializă. Pentru fostul multiplu campion naţional şi balcanic la aruncarea greutăţii, aflarea diagnosticului a însemnat şi sfârşitul carierei de sportiv. „Nici vorbă să mai facă sport. Nici nu mai vreau să aud de aşa ceva. Vroiam să avem şi noi, în sfârşit, o viaţă normală, să simţim că trăim, când am primit lovitura vieţii. O să fie probabil antrenor”, mărturiseşte soţia Lidiana, şi ea antrenoare, alături de soţul ei, la CSM Armătura Zalău.

Transplantul cu numărul 1.000

Transplantul de rinichi al lui Gheorghe Guşet a fost cel cu numărul 1.000 la Institutul de Transplant Cluj-Napoca. Număr cu noroc, mai ales că, după nici trei ore de la intervenţie, campionul şi-a sunat soţia să o întrebe unde este.

„Timp de 13 ani am stat despărţiţi o singură lună. În rest, toate lucrurile le-am făcut împreună”, povesteşte Lidiana. „Faptul că a fost sportiv l-a ajutat, în sensul că are un organism sănătos, destul de puternic încât să lupte”, spune medicul Dan Luscalov, coordonatorul regional de transplant din cadrul IUTR Cluj-Napoca.

Gheorghe Guşet a obţinut locul I la Jocurile Francofoniei din 1994. Din 1990 şi până anul trecut a fost campion naţional la aruncarea greutăţii. Pe lângă aceasta, „uriaşul din Carpaţi” a fost campion balcanic de nu mai puţin de 17 ori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite