Campioane de cursă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 51 de ani, franţuzoaica Jeannie Longo a ocupat locul 10 la Campionatele Mondiale de contratimp din Elveţia! Pe listă se mai află înotătoarea Dara Torres (42 de ani) şi jucătoarea de tenis Kimiko Date (39 de ani). Într-o societate în care femeile au revendicat să fie pe picior de egalitate cu bărbaţii, sportivele au fost primele care au atins culmi care păreau a le fi inaccesibile până atunci.

Într-un club al campioanelor de cursă lungă, pentru care vârsta nu are nicio importanţă, Jeannie Longo deţine postura de lider. Deşi va împlini 51 de ani pe 31 octombrie, franţuzoaica continuă să ia participe la competiţii de înalt nivel. Luna trecută, de pildă, ea a luat startul la Mondialele de ciclism pe şosea, ocupând un onorant loc 10 la contratimp.

Născută în Alpi, la Annecy, “mamie” Longo a început prin a practica schiul alpin. Şi cum avea talent şi valoare, a fost inclusă chiar şi în loturile naţionale. Cariera nu şi-a construit-o însă pe pârtie, ci în ciclism, sport în care se menţine la vârf de 25 de ani!

Iar palmaresul ei este de-a dreptul impresionant: 13 titluri mondiale, unul olimpic şi 56 naţionale, trei victorii în Turul Franţei la feminin, 38 de recorduri mondiale şi 1.070 de victorii în probele la care a concurat! În 1987, la Paris, a participat la o cursă “a l’americaine” în care adversar i-a fost Francesco Moser, amândoi fiind deţinători ai recordului orei.

Susţinută de antrenorul şi soţul ei, Patrice Ciprelli, Jeannie Longo a pus pe picioare şi o echipă ciclistă pentru a sprijini afirmarea femeilor în sportul pe două roţi. Crescută în mijlocul naturii, în apropierea Alpilor, s-a implicat în campanii de promovare a produselor dietetice, fiind şi autoarea unor lucrări în care a dezvăluit secretele longevităţii.

În afară de sport, Longo a avut şi alte preocupări. A absolvit studiile universitate în matematică şi gestiune economică, fiind şi profesoară de educaţie fizică şi sport. A învăţat să cânte la pian, participând la Concursul Internaţional de la Besancon. 

Diţă şi Grasu, exemple de longevitate

O altă sportivă cu o longevitate deosebită, care se mai află încă în activitate, este înotătoarea americană Dara Torres (42 de ani). Născută pe 15 aprilie 1967, la Beverly Hills, a participat la cinci ediţii ale JO, cucerind patru titluri olimpice. Şi deşi pregătirea ei a fost perturbată de o artroză la genunchiul stâng, Dara n-a lipsit nici de la ultima ediţie a CM de nataţie găzduită vara trecută, de Roma.

Un alt exemplu de longevitate în sport îl dă jucătoarea de tenis Kimiko Date, care a reuşit zilele trecute să câştige turneul de tenis de la Seul (Coreea de Sud). Nimic surprinzător până acum, doar că japoneza a împlinit 39 de ani pe 28 septembrie! Ajunsă pe locul 4 mondial în 1995, ea a demonstrat că valoarea nu ţine cont de trecerea timpului.

Nici româncele nu fac excepţie de la regulă, Constantina Diţă (39 de ani) şi Nicoleta Grasu (38) fiind la această oră cele mai valoroase atlete ale României. Prima a obţinut o senzaţională victorie în proba de maraton la Jocurile Olimpice de la Beijing, iar colega ei a cucerit singura medalie (bronz) a ţării noastre la Mondialele din luna august, de la Berlin. 

image

Dara Torres se menţine sexy deşi a trecut de 40 de ani

image

Kimiko Date s-a impus din nou într-un turneu WTA. Are 39 de ani!

image

Constantina Diţă a făcut senzaţie la Beijing

image

Nicoleta Grasu a adus României o nouă medalie la CM

image

Jeannie Longo continuă să scrie istorie în sportul cu pedale, la 51 de ani

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite