Căluşarii au „puteri“ tămăduitoare de Rusalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dansul face parte din obiceiurile şi superstiţiile acestei sărbători. Rusaliile, care semnifică pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus, sunt serbate şi azi în oraşele şi în satele din Oltenia.

În Slatina, grupaţi în cete de câte 7-8, căluşarii au pornit la colindat încă de ieri. Obiceiul datează de secole şi se păstrează şi acum în majoritatea satelor. „Noi nu facem parte din niciun ansamblu. Ne-am strâns şapte prieteni şi am pornit la colindat. Respectăm tradiţia în fiecare an de Rusalii“, a spus Petre Olteanu (37 de ani), din comuna Vâlcele.

La sate, căluşarii merg din casă în casă, fiind primiţi cu apă, sare, frunze de nuc, pelin şi usturoi. Uneori, li se dau chiar şi bani.Cu ani în urmă căluşul era considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate, dar şi noroc. „Obiceiul căluşului se păstrează de mulţi ani în satele oltene.

Pe vremuri, căluşul era considerat un joc tămăduitor, iar în dans se prindeau şi femeile care nu puteau face copii sau care aveau bebeluşi“, a spus muzeograful Elena Deleanu.

Slătinenii sunt mândrii că încă se mai păstrează tradiţia căluşului. „Când eram la părinţii mei acasă veneau căluşarii de Rusalii în curţile noastre. Îi aşteptam cu tot ce găseam prin casă. Le dădeam şi bani, pentru că dansau frumos“, a declarat Mioara Tătuc (58 de ani).

Frunzele de pelin gonesc duhurile rele şi ielele

De Rusalii, frunzele de pelin sunt foarte căutate, fiind considerată o plantă care alungă ielele şi alte duhuri necurate şi care, prin puterile ei tămăduitoare, îi fereşte pe oameni de boli sau alte nenorociri. „Mi-am cumpărat pelin pentru că aşa ştiu de la părinţii mei că este bine în perioada asta. Te fereşte de tot felul de necazuri care pot să apară. E bine să fii prevăzător“, a declarat Mădălina Drinceanu, studentă din Drobeta-Turnu Severin.

Vânzătorii de pelin din Drobeta-Turnu Severin au mulţi clienţi în această perioadă. „Oamenii cumpără foarte mult zilele astea, ca să se ferească de rele. Femeile îl pun în cadă atunci când spală, iar bărbaţii îl poartă la brâu sau în buzunar.

Poate să fie ţinut şi prin casă, pe la geamuri ca să ţină afară bolile trimise de Rusalii“, a declarat Roxana Boboc, care vinde pelin cules de pe câmpurile din Gura Văii. Un fir se vinde cu 50 de bani, iar profitul unei zile este de peste 100 de lei.

În localitatea vâlceană Tomşani, obiceiurile sunt altele. „La noi în sat se păstrează tradiţia ca de Rusalii să aducem la biserică, pentru sfinţire, crengi de tei şi nuc, care simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh“, a declarat Maria Grigoroiu, localnică. „Se mai spune că crenguţele de tei ar capăta puteri miraculoase pentru vindecarea celor care suferă de surzenie”, a declarat Felicica Popa, o bătrână din sat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite