Călugărul anticomunist, pe patul de suferinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul care l-a creştinat pe cărturarul Nicolae Steinhardt se află în stare gravă, la Spitalul de Infecţioase. Arhimandritul Mina Dobzeu a ajuns la Iaşi din cauza unei supradoze de pastile administrate de cadrele medicale din oraşul vasluian Huşi.

 Părintele Mina Dobzeu (97 ani) a fost adus la spitalul ieşean în urmă cu câteva zile de la Spitalul din Hârlău, unde, potrivit apropiaţilor săi, nu ar fi primit un tratamentul corespunzător. Astfel, în urma unei alergii la medicamentul biseptol, preotul în vârstă de 87 de ani a dezvoltat răni pe tot corpul, din cauza mâncărimilor.

Tratat mai bine la Iaşi

Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi susţine că bolnavul are parte de îngrijire corespunzătoare în unitatea medicală dn Iaşi.

„În cadrul pavilionului patru din spitalul nostru a fost internat părintele Mina Dobzeu, după ce a fost tratat la un spital din Huşi şi a făcut o alergie severă la biseptol. Rănile lui sunt pansate tot timpul, iar în tratarea lui se foloseşte un unguent pe bază de cortizon“, a declarat pentru Mediafax dr. Carmen Manciuc, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. 

Vizitat de ÎPS Teofan

Pentru a se interesa de starea sa de sănătate, însuşi Înalt Prea Sfinţitul Teofan a citit o rugăciune, timp de 30 de minute, la capătul lui Mina Dobzeu. „Vineri, Înalt Prea Sfinţitul a fost la el. În fiecare zi vin preoţi şi studenţi la Teologie. Toţi se roagă pentru sănătatea lui. Eu trec pe la el cam o dată la două zile. Ştim că a venit la spital de acum două săptămâni “, a declarat Constantin Mardare, preotul de la Biserica „Sfânta Parascheva“ de la Spitalul de Boli Infecţioase.

A condamnat deschis comunismul

Mina Dobzeu a intrat la închisoare în 1948, pentru că a protestat împotriva scoaterii învăţământului religios din şcoală. Mai târziu, a fost închis la Galaţi, Jilava, Gherla şi în colonia de muncă din Delta Dunării. La Jilava, s-a întâlnit cu iluştri oameni de cultură ai vremii, precum Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Alexandru Ivasiuc. Pe 15 martie 1960, Mina Dobzeu l-a convertit la credinţa ortodoxă pe marele cărturar Nicolae Steinhardt. A ieşit din închisoare în 1964.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite