Căldura a topit tot estul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arşiţa insuportabilă din ultimele zile îi obligă pe locuitorii din zona afectată de caniculă să se refugieze în case Temperaturile de peste 40 de grade care s-au abătut, începând

Arşiţa insuportabilă din ultimele zile îi obligă pe locuitorii din zona afectată de caniculă să se refugieze în case

Temperaturile de peste 40 de grade care s-au abătut, începând de sâmbătă, asupra Europei de Est, au intrat în atenţia opiniei internaţionale şi a principalelor organizaţii de protecţie a mediului din întreaga lume. Din Austria şi până în extremitatea estică a Mării Negre, valul de căldură a făcut peste 40 de victime şi a facilitat izbucnirea a zeci de incendii de pădure.

În Ungaria, temperatura a înregistrat ieri un record absolut, atingând valoarea de 42 de grade Celsius, cea mai mare temperatură măsurată în istoria oraşului Kiskunhalas, situat la 130 de kilometri, la sud de Budapesta. Republica Moldova a solicitat ajutor extern pentru a depăşi situaţia disperată în care se află agricultura, apelând la Moscova pentru reinstalarea sistemului de irigaţii sovietic.

Pentru Bulgaria, după cinci zile de caniculă, consecinţele sunt dezastruoase: cinci victime şi sute de hectare de pădure distruse de flăcări. În Turcia, alegătorii din Izmir s-au prezentat masiv la vot, în ciuda temperaturilor de 40 - 41 de grade Celsius, provocând blocaje de circulaţie, care au accentuat efectele caniculei. Zeci de persoane au fost internate şi s-au înregistrat două victime.

În sudul Italiei, în timpul zilei de ieri erau active peste 50 de incendii de pădure, iar locuitorii din peninsulă se refugiaseră în case, lăsând străzile pustii.

Una dintre cele mai disperate situaţii se înregistrează în Grecia, unde, în ultimele două luni, au izbucnit peste 2.000 de incendii de pădure. Ieri, un avion canadian care lupta cu flăcările din insula Evia s-a prăbuşit din cauza norului de fum, provocând moartea celor doi piloţi. Temperaturile au crescut progresiv, de la 40 de grade duminică, la 42 de grade luni, iar pentru astăzi sunt prognozate 44 de grade Celsius.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite