Căldura a secerat printre ieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe persoane decedate şi zeci de ieşeni internaţi în spitale. Acesta este bilanţul ultimelor zile de caniculă înregistrată la Iaşi. Prefectul Radu Prisăcaru a solicitat inspectorilor

Mai multe persoane decedate şi zeci de ieşeni internaţi în spitale. Acesta este bilanţul ultimelor zile de caniculă înregistrată la Iaşi. Prefectul Radu Prisăcaru a solicitat inspectorilor DSP şi celor de la Direcţia Ape Prut să ia la puricat toate lacurile din judeţ, pentru a vedea dacă au autorizaţii pentru scăldat. "Aveţi grijă mai ales de copii", le-a transmis Prisăcaru ieşenilor.
În ultimele zile, mercurul termometrelor a urcat la Iaşi la peste 30 de grade Celsius. Canicula a făcut zeci de victime în tot judeţul. Astfel, nu a fost zi în care unităţile de primire urgenţe ale spitalelor să nu acorde îngrijiri zecilor de pacienţi toropiţi de căldură. În ultima săptămână, la Iaşi au murit mai multe persoane din cauza arşiţei. Neglijând sfaturile medicilor, două persoane au ieşit la muncile câmpului în toiul amiezii. După câteva ore de stat în soare, cei doi au căzut, seceraţi de căldură. Au fost şi ieşeni care au încercat să scape de căldura insuportabilă şi s-au dus să facă o baie. Cinci dintre aceştia au fost însă înghiţiţi de ape. Nu în ultimul rând, câteva zeci de ieşeni, majoritatea bătrâni, au leşinat pe stradă din cauza temperaturilor ridicate, necesitând apoi îngrijiri medicale. Serviciul judeţean de ambulanţă abia a făcut faţă solicitărilor, primind sute de apeluri. "Telefonul sună încontinuu. Echipajele nu ştiu ce să mai facă pentru a răspunde tuturor cererilor. Cei mai mulţi ajung la spital cu hipertensiune sau cu accidente vascular-cerebrale", a declarat un dispecer al serviciului de ambulanţă Iaşi.

"Aveţi grijă unde vă scăldaţi!"
Îngrijoraţi de acest bilanţ, şefii judeţului le-au solicitat ieşenilor să respecte întocmai indicaţiile medicale, şi să nu iasă în timpul amiezii din case. Mai mult, prefectul Radu Prisăcaru le-a cerut ieşenilor să nu îşi lase copiii la scăldat, decât în locuri special amenajate şi supravegheaţi. "În judeţul Iaşi au murit înecate cinci persoane, majoritatea în Siret. Fac un apel către ieşeni, să nu îşi lase copiii nesupravegheaţi la scăldat şi să le explice că nu au voie să facă baie decât în locuri amenajate", a declarat Radu Prisăcaru. Pe de altă parte, reprezentantul guvernului în teritoriu a precizat că aşteaptă de la şefii Direcţiei de Sănătate Publică şi de la cei ai Direcţiei Ape Prut o listă cu lacurile din judeţ care au autorizaţie pentru scăldat. "Ieşenii trebuie să înţeleagă că îşi pun în pericol sănătatea, dacă se scaldă în tot felul de iazuri", a precizat Prisăcaru. Meteorologii anunţă şi pentru zilele următoare temperaturi ridicate, de peste 30 de grade Celsius. Medicii le recomandă ieşenilor să renunţe la consumul de alcool şi cafea şi să bea cât mai multe lichide.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite