Căldura scumpeşte vinul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre legumele şi fructele care de obicei se culegeau toamna vor fi mai scumpe Producătorii de fructe şi legume spun că, în acest an, recolta va fi culeasă mai devreme cu cel

Multe dintre legumele şi fructele care de obicei se culegeau toamna vor fi mai scumpe

Producătorii de fructe şi legume spun că, în acest an, recolta va fi culeasă mai devreme cu cel puţin o lună. Dacă până acum viile erau culese în lunile de toamnă, anul acesta vom mânca struguri copţi la sfârşitul lunii iulie.

Specialiştii din Ministerul Agriculturii şi producătorii de fructe şi legume spun că, din cauza căldurii excesive şi a lipsei de apă, recolta din acest an va fi simţitor diminuată.

Fructele, mai puţine şi mai proaste

Fructele şi legumele vor fi culese cu cel puţin trei săptămâni mai devreme. "În acest an, producţia va fi simţitor diminuată faţă de estimări. Mai mult, calitatea acestor produse a fost afectată de secetă, acolo unde nu a fost asigurat un supliment de apă", a declarat Cornelia Ionescu, consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Producătorii agricoli confirmă că recolta fructelor şi a legumelor a fost grăbită de secetă şi spun că producţia realizată este mai mică faţă de estimări.

Strugurii, culeşi mai devreme cu o lună

"A fost o iarnă foarte călduroasă, iar precipitaţiile au lipsit în primăvară. Într-un fel, era de aşteptat ca recolta să înceapă mai devreme, dar ce se întâmplă în acest an este peste aşteptări", a spus Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Acesta adaugă că pentru legume şi fructe totul este grăbit cu o lună, aşa că nu e exclus ca la sfârşitul lunii iulie să se termine şi recoltatul strugurilor. "Însă s-ar putea ca producţiile realizate să fie mai mici faţă de estimări", a declarat Adrian Rădulescu. Producătorii de vin susţin că multe dintre culturile de viţă-de-vie, chiar dacă au fost irigate, au suferit din cauza apei. "Cu toate acestea, efectele căldurii s-au făcut simţite şi în cazul culturilor noastre, recoltatul strugurilor urmând a se face mai devreme decât de obicei, pe 20-22 august faţă de 15 septembrie, data obişnuită la care se culegeau viile în anii anteriori", a afirmat directorul Cramelor Recaş, Iova Gheorghe.

Cartofii sunt deja copţi în sudul ţării

În prezent, cartofii sunt cei mai afectaţi de căldura excesivă din ultima perioadă, dar şi de absenţa apei din sol.

"Pentru agricultor, fiecare an e unicat, dar acesta este un an cam dificil. Din cauza temperaturilor mari, legumele sunt sub aşteptări. De exemplu, în sudul ţării, cartofii arată de parcă ar fi stat în cuptor", spune Petru Aron, producător agricol din Călăraşi. De asemenea, dovleceii sau pepenii, deşi sunt iubitoare de căldură, au nevoie de apă multă", mai spune Petru Aron.

Fermierii susţin că nu au irigat însă terenurile pentru că nu au avut bani, iar "creşterea subvenţiei pentru irigaţii a venit târziu", a mai afirmat Petru Aron.

Fructele s-au copt mai repede

Călărăşeanul a mai precizat că, deşi pomii fructiferi rezistă mai bine la secetă, totuşi şi fructele au fost afectate de secetă. "În acest an, fructele s-au făcut mai repede şi au calitate mai scăzută", a precizat Aron. Pepenii care sunt acum pe piaţă au fost cultivaţi după o metodă modernă, sub folie. Însă nimeni nu se aştepta la o producţie aşa de timpurie. Dar când vor apărea pepenii de câmp, vom avea o producţie mică, iar preţul va fi mai mare", a explicat Aron. Preţurile legumelor şi fructelor vor creşte în perioada imediat următoare, deoarece se va obţine o producţie mică şi nu vor putea fi acopite costurile de producţie.

Septembrie, cea mai secetoasă lună

Specialiştii au anunţat că România va înregistra, în septembrie 2007, cea mai gravă secetă existentă vreodată, în condiţiile în care cantităţile de precipitaţii din perioada septembrie 2006 - 31 mai 2007 au fost cele mai mici din istorie.

Seceta din acest an va aduce o scumpire a preţului vinului cu aproximativ 15%. Lipsa ploilor şi căderea grindinei au dus la o scădere de 30 la sută a producţiei. Din cauza secetei s-a devansat şi data recoltării, strugurii fiind culeşi cu o lună mai devreme.
Serghei Cozma,
administratorul societăţii Alcovin SRL Măcin

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite