Căldura arde portofele la Arad şi Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bănăţenii plătesc încălzirea în funcţie de combustibil sau de mărinimia aleşilor locali. În timp ce arădenii au costuri mai mari pentru căldură, timişorenii sunt protejaţi de Consiliul Local, iar locuitorii din Hunedoara şi Caraş-Severin plătesc cel mai puţin din regiune.

Preţul gigacaloriei creşte în Timişoara, în această iarnă, de la 263 lei la 289 lei. Cu toate acestea, Consiliul Local din Timişoara a votat un proiect de hotărâre conform căruia Primăria va suporta creşterea de preţ. În iarna care se apropie timişorenii vor plăti sume aproximativ egale cu cele de anul trecut.

Directorul Colterm, Ioan Piţurcă, spune că majorarea tarifelor era necesară, pentru că a stagnat în ultimii doi ani. Primăria nu este singura care subvenţionează căldura. Jumătate din creşterea de preţ este suportată de către Guvern.

Vremea rea umflă facturile

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara (FALT), Petru Olariu,a spus că vremea rea este o problemă. ,,Vremea friguroasă şi căldura dată mult prea devreme ne va face să plătim mai mult”, a declarat Petru Olariu.

Arad:creşte întreţinerea

Arădenii se pregătesc de o nouă scumpire a gigacaloriei. Compania Electrică de Termoficare Arad a cerut o ridicare a preţului de la 176 lei pe gigacalorie la 185 lei. Cei mai nemulţumiţi sunt pensionarii care spun că se vor împrumuta ca să plătească întreţinerea. Arădenii vor afla cât vor plăti la iarnă abia săptămâna viitoare, după votul consilierilor locali.(Paula Bulzan)

Hunedoara: costuri reduse

Locuitorii municipiului Deva vor plăti unul dintre cele mai mici preţuri din ţară la gigacalorie. Municipalitatea a decis să acopere diferenţa dintre preţul de producere al energiei termice şi cel de furnizare către populaţie. Aşadar, deşi gigacaloria costă 178 lei, edilii hunedoreni au stabilit ca populaţia să plătească doar 131 lei pe gigacalorie. În ultimii patru ani, primăriile au acoperit majorările. (Maximilian Gânju)

Caraş-Severin: încălzire pe lemne

Lemnul este combustibilul de bază pe care îl folosesc cărăşenii pe parcursul sezonului rece. În Reşiţa, din 25.000 de apartamente doar 5.000 mai sunt branşate la sistemul centralizat de încălzire. Nici locuitorii din Caransebeş nu îşi fac probleme în legătură cu creşterile de preţ la căldură, pentru că în municipiu nu există un sistem centralizat de încălzire.Oamenii folosesc centrale pe gaz sau chiar centrale cu lemne.

Pentru a încălzi o casă cu trei camere o iarnă întreagă este nevoie de un camion de lemne care costă 1.000 de lei. Judeţul Caraş-Severin are cea mai mare pădure din zona de vest a ţării. (Matei Mircioane)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite