WWF: Jakarta, Manilla, Calcutta, Phnom Penh, Shanghai şi Bangkok, vulnerabile în faţa încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Responsabilul pentru clima al World Wide Fund for Nature (WWF), Kim Carstensen, a prezentat miercuri studiul "Mega stress pentru mega oraşe", în care se arată că reîncălzirea climatică va accentua riscurile de inundaţii, valuri de căldură şi de alte dezastre naturale în marile oraşe din Asia, în special cele ca Jakarta, Shanghai sau Dhaka.

Schimbarea climatică afectează deja oraşe ale Asiei în curs de dezvoltare şi impactul său va fi şi mai brutal în viitor”, a avertizat Carstensen. Chiar oraşele cele mai dezvoltate - ca Hong Kong şi Singapore, cele două centre financiare ale regiunii - vor fi afectate, în special prin inundaţii provocate prin creşterea nivelului mării.

WWF a lansat acest avertisment la Forumul economic Asia-Pacific, care se desfăşoară în această săptămână la Singapore, cu câteva săptămâni înainte de summit-ul consacrat climatului, la Copenhaga, în decembrie.

"Aceste oraşe trebuie să se adapteze fără întârziere, pentru a proteja vieţile milioanelor de locuitori, enorma bogăţie care se află în ele şi importanta lor contribuţie la PIB în ţările respective”, a zis Carstensen, care  a invitat ţările dezvoltate să menţină - financiar şi tehnologic - aceste eforturi de adaptare.

Oraşele cele mai vulnerabile sunt situate în apropierea malurilor, la mică altitudine şi sărăcia unora face dificilă protejarea lor. În ordine, acestea ar fi capitala Bangladeshului, Dhaka, Jakarta, Manilla, Calcutta, Phnom Penh, Ho Shi Minh, Shanghai şi Bangkok.


Cea mai mare parte dintre ele au devenit imense megalopolisuri, în care investiţiile în infrastructuri nu au urmărit saltul demografic şi nici construcţiile din ultimele decenii.

De asemenea, încălzirea ar putea contribui - în aceste oraşe - la creşterea prevalării anumitor maladii, precum denga, subliniază WWF.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite