Călătoriile lungi pun sănătatea în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călătoriile lungi pun sănătatea în pericol
Călătoriile lungi pun sănătatea în pericol

Călătoriile îndelungate nu sunt doar incomode, ci ne pun în pericol starea de sănătate, dacă nu respectăm câteva recomandări ale specialiştilor, printre care pauzele de mişcare a picioarelor şi hidratarea constantă.

Nemulţumirile cu privire la spaţiul restrâns pentru picioare prevăzut în anumite mijloace de transport în comun, cum sunt avioanele, trenurile şi autocarele, sunt îndreptăţite, susţin specialiştii.

Asta pentru că, în timpul călătoriilor îndelungate, poziţia inconfortabilă a picioarelor şi imposibilitatea de a le mişca în mod constant afectează circulaţia periferică şi, implicit, starea de sănătate a călătorilor. Este vorba de o afecţiune cunoscută în termeni populari sub numele de sindromul călătorului, iar în termeni medicali ca tromboză venoasă profundă.

Se instalează în 10-12 ore

În lipsa mişcării şi în condiţiile unor afecţiuni ale sistemului circulator, sângele stagnează în venele profunde ale picioarelor. Dacă această poziţie este menţinută peste 10 ore, există un risc crescut de formare a cheagurilor. Problemele grave apar însă după încheierea călătoriei.

Atunci, cheagul care s-a format în venele periferice începe să circule de-a lungul sistemului circulator şi poate ajunge, în scurt timp, la plămâni, cauzând tromboembolie pulmonară şi, în cele mai grave cazuri, decesul.

Anticoncepţionalele cresc riscul

Tromboza venoasă profundă poate apărea mai ales la persoanele care prezintă leziuni ale peretelui venos, varice, tumori la nivelul picioarelor care comprimă venele periferice.

De asemenea, un risc crescut prezintă şi cele care suferă de tulburări de coagulare a sângelui, dar şi persoanele care iau medicamente imunosupresoare, chimioterapice sau chiar anticoncepţionale (în special în cazul femeilor fumătoare de peste 30 de ani). Femeile însărcinate ar trebui să evite călătoriile îndelungate, deoarece ele sunt predispuse la sindromul călătorului. 

Umflarea unui picior, îngrijorătoare

Majoritatea persoanelor care suferă de sindromul călătorului prezintă următoarele simptome:

-umflarea unui picior (foarte rar umflarea ambelor picioare este semn de tromboză);
-înroşirea şi încălzirea nejustificată a piciorului respectiv;
-durere la nivelul gambei.

În cazul în care prezinţi aceste simptome, este necesar ca, imediat ce ai coborât din mijlocul de transport, să chemi ambulanţa şi să fii transportat de urgenţă la spital pentru investigaţii cu ultrasunete şi pentru tratament cu medicamente anticoagulante.

Trucuri pentru o drumeţie fără probleme

-Hidratează-te constant, fără a bea multă apă dintr-o dată. Deshidratarea favorizează formarea cheagurilor de sânge.
-Evită consumul de alcool înaintea călătoriei, deoarece creşte riscul de deshidratare.
-Ridică-te de pe banchetă din oră în oră şi plimbă-te prin autocar, tren sau avion câteva minute.
-Din când în când, fă câteva exerciţii de întindere şi de îndoire a genunchilor, pentru a favoriza circulaţia normală a sângelui.
-Nu-ţi pune bagajele sub scaun, pentru a lăsa cât mai mult spaţiu pentru mişcarea picioarelor.
-Dacă te afli în categoria de risc, foloseşte ciorapi medicinali speciali în timpul călătoriei sau ia o aspirină înainte de a urca în mijlocul de transport.

Specialistul nostru

Dr. Valerian Ciubotaru medic primar chirurg, specialist în flebologie vicepreşedinte al Societăţii Române de Flebologie

50 la sută din bolnavii cu tromboză venoasă profundă a membrelor inferioare dezvoltă embolie pulmonară. Din fericire, nu toate cazurile sunt mortale.

 Cele mai importante măsuri pentru prevenirea instalării trombozei călătorului sunt: o hidratare cu circa doi litri de lichide în 24 ore; pentru pasagerii curselor aeriene se recomandă ridicarea de pe scaun măcar o dată la două ore, cu efectuarea unor exerciţii musculare; pentru pasagerii mijloacelor auto se recomandă opriri la fiecare două ore şi efectuarea unor mişcări de mers pentru circa cinci minute; purtarea ciorapilor elastici speciali (recomandaţi de medicul flebolog individualizat fiecărei persoane) este necesară pentru pasagerii în vârstă de peste 45 de ani şi pentru cei aflaţi în situaţii speciale (insuficienţă venoasă cronică, stare de graviditate).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite