Câinii vagabonzi muşcă rău din buzunarul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii din Moldova plătesc scump îngrijirea animalelor. În ciuda subvenţiilor ge­neroase, niciunul dintre primari nu se poate lăuda că a rezolvat măcar parţial problema câinilor fără stăpân.

Cea mai bizară situaţie se găseşte la Rădăuţi (judeţul Suceava). Primăria din această localitate este taxată cu 60.000 de lei lunar pentru îngrijirea celor 80 de căţei din padoc, ceea ce înseamnă în medie 750 de lei pe cap de animal.

Primarul Aurel Olărean, speriat de facturile primite, a refuzat să le achite. „Pentru câini n-am bani. Sunt pensii de 500 de lei, şi eu să dau 150 de euro pentru un câine? Nu-mi permit luxul ăsta!”, a subliniat Olărean.

De cealaltă parte, şeful societăţii spune că va acţiona Primăria în judecată, pentru recuperarea restanţelor, care se ridică la aproape 200.000 de lei. Acesta a precizat că sumele includ atât întreţinerea câinilor, cât şi salariile angajaţilor şi plata utilităţilor de la padoc. La Focşani s-au făcut în ultimul an investiţii serioase în adăpostul pentru câini. Municipalitatea a alocat în 2007 1,3 milioane de lei şi un teren de 3000 de metri pătraţi pentru amenajarea unui padoc modern, aflat încă în construcţie.

Deocamdată, cei 101 maidanezi capturaţi sunt ţinuţi la padocul din Goleşti. Edilii au alocat aproape 500.000 de lei pentru cazarea şi tratamentul animalelor, ceea ce înseamnă 400 de lei lunar, pentru fiecare câine. „Aceştia beneficiază de examinare zilnică, decontaminare, iar porţia de hrană este uneori mai mare de 300 de grame”, explică Constantin Liciu, administratorul padocului. Alte 5.000 de animale rămân în libertate pe străzile Focşaniului.

Maidanezul de Botoşani: 200 de lei

În adăposturile pentru câinii fără stăpân de la Botoşani trăiesc înghesuiţi 200 de maidanezi, în condiţiile în care capacitatea de „cazare” este de 120 de animale. Pentru fiecare câine prins şi internat la padoc, primăria cheltuie lunar 200 de lei. „Cheltuielile pentru întreţinerea acestor animale pe care nu le vrea nimeni sunt foarte mari, iar câinii se înmulţesc de la o zi la alta. Nu mai facem faţă cheltuielilor”, a declarat Florin Ghiorghiţă, viceprimarul din Botoşani.

Numai anul trecut, edilii au alocat 200.000 de lei pentru prinderea şi îngrijirea câinilor fără stăpân. Pe de altă parte, statisticile oficiale arată că prin oraş umblă libere 4.000 de animale.

Maidanezul de Iaşi:120 de lei

După ce sunt adunaţi de pe străzile Iaşiului, câinii comunitari sunt aduşi la padocul de la Miroslava, unde sunt adăpostite maxim 500 de patrupede. Pentru fiecare animal se cheltuie, în medie, aproape 120 de lei pe lună. În sumă sunt incluse hrana, asistenţa medicală, costurile utilităţilor şi salariile angajaţilor de la padoc.

Nimeni nu cunoaşte precis câţi maidanezi există în Iaşi, însă estimările neoficiale indică peste 25.000 de patrupede.

image

Sunt pensii de 500 de lei şi eu să dau 150 de euro pentru un câine? Nu-mi permit luxul ăsta! 

image


Aurel Olărean
Primar Rădăuţi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite