Câinii comunitari sunt stăpâni peste Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul victimelor patrudelor este, potrivit medicilor, de două ori mai mare, dar mulţi botoşăneni nu se prezintă la doctor pentru tratament.

Sute de botoşăneni ajung în fiecare an la spital, după ce au fost muşcaţi de câini maidanezi. Numai de la începutul anului, 150 de persoane au ajuns la Secţia de Contagioase a Spitalului Judeţean Botoşani. Persoanele muşcate de patrupedele fără stăpân trebuie să urmeze un tratament cu verorab, care constă în cinci doze injectabile în 29 de zile.

Medicii spun că de foarte mult timp la Botoşani nu s-a înregistrat niciun caz de rabie, dar recomandă celor muşcaţi de câine să se prezinte cât mai repede la Secţia de Contagioase pentru tratament. „Nu aş putea să spun că îmi este frică de câini. Iubesc aceste animale. Din punctul meu de vedere câinii nu ar trebui să stea pe străzi. Ei ar trebui strânşi şi ar trebui amenajat un padoc mult mai mare. Am fost acolo şi am văzut că nu sunt condiţiile necesare”, a spus Timotei Cârligean, pensionar.

Trei-patru reclamaţii
ajung zilnic la primărie

Fără să prezinte o soluţie palpabilă, edilii promit că vor scoate la licitaţie serviciul de strângere a câinilor din municipiu. Viceprimarul Florin Ghiorghiţă spune că numărul reclamaţiilor a crescut şi că vor fi demarate procedurile pentru mutarea patrupedelor de pe stradă la padocul de la marginea oraşului.

„Zilnic avem câte trei-patru reclamaţii de la botoşăneni cu privire la numărul mare de câini maidanezi de pe străzi. Problema este că legea nu s-a modificat şi, în continuare, nu avem voie să eutanasiem câinii comunitari. Singura soluţie este să îi prindem şi să îi ţinem în padocul de la marginea oraşului”, a spus viceprimarul Florin Ghiorghiţă.

Padocul actual
este neîncăpător

Reprezentanţii primăriei spun că singura soluţie este să externalizeze serviciul de capturare a câinilor şi extinderea padocului existent. „Lucrăm la caietul de sarcini şi urmează să organizăm licitaţia. În acelaşi timp, va trebui să mărim şi capacitatea padocului, care are 500 de locuri”, a mai precizat viceprimarul municipiului Botoşani. Potrivit edilului, externalizarea ar fi şi mai practică, dar şi mai ieftină deoarece municipalitatea care alocă circa 30 de lei pentru un câine ar plăti mai puţini bani pentru acest serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite