Câinii comunitari îi pun pe edili cu botul pe labe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de câini fără stăpân se plimbă nestingheriţi pe străzile din marile oraşe ale Moldovei. Edilii se declară neputincioşi şi spun că legile îi protejează mai degrabă pe câinii comunitari decât pe cei care le-au dat votul.

Cea mai gravă situaţie se înregistrează la Iaşi, unde oficial trăiesc în libertate peste 5.000 de maidanezi. „În fiecare lună, angajaţii noştri strâng, în medie, 700-800 de câini”, susţine Ion Apostol, directorul Salubris Iaşi.

Potrivit autorităţilor, câinii capturaţi, care sunt bolnavi sau agresivi, sunt eutanasiaţi, iar ceilalţi sunt sterilizaţi şi apoi eliberaţi. Un scurt calcul arată că, dacă datele oferite de autorităţi sunt corecte, atunci Salubris a „procesat” deja toţi câinii din oraş.

Totuşi, aceştia continuă să se înmulţească, fapt care arată că numărul real de maidanezi este cu mult mai mare. Unele estimări neoficiale indică până la 20.000 de câini fără stăpân la Iaşi. Salubris a cheltuit anul trecut peste 1,2 milioane lei pentru ecarisaj. „Orice colţ de stradă are haita lui. Noaptea se adună şi câte 10-12 şi atunci să vezi concert de lătrături!”, spune ieşeanul Marius Popa.

700 de botoşăneni muşcaţi

Un oraş mai mic, dar cu o problemă la fel de mare, este Botoşaniul, unde estimările oficiale arată că există peste 4.000 de maidanezi. Anul trecut, aceştia au muşcat în jur de 700 de trecători. Padocul este supraaglomerat, iar hingherii sunt insuficienţi. Există 200 de câini pe 120 de locuri.

Edilii spun că legea este ambiguă şi nu le permite să acţioneze cu fermitate. „Dacă ar fi după mine, aş dona câte zece câini fiecărui parlamentar care a votat această lege, să-i ducă acasă. Am scăpa de problemă”, a punctat viceprimarul Florin Ghiorghiţă. Anul trecut, primăria a alocat 200.000 lei pentru serviciul de ecarisaj.

Câini „de import” la Suceava

Padocul din lunca râului Suceava adăposteşte peste 1.000 de patrupede, dar edilii estimează că un număr la fel de mare încă mai umblă pe străzile oraşului. Angajaţii asociaţiei Pro Anima, care se ocupă de hingherit, au strâns din oraş, în ultimele şase luni, peste 900 de exemplare.

Rezolvarea pare simplă, dar numărul maidanezilor sporeşte din cauza câinilor aduşi din alte localităţi şi abandonaţi la marginea oraşului. „Pot fi văzuţi cum aleargă dezorientaţi pe străzile de la periferie. Am încercat să facem filtre, împreună cu Poliţia Comunitară şi cea Rutieră, însă nu au dat rezultate”, a spus Lucian Harşovschi, viceprimar al Sucevei.

Băcăuanii par să stăpânească ceva mai bine fenomenul. În cele două padocuri sunt îngrijiţi peste 400 de câini, iar pe străzi sunt aproape 800. „Peste 100 de masculi au fost sterilizaţi de la începutul anului“, a precizat Viorica Marcu, şefa Serviciului de Salubritate de la Bacău. Aceasta promite că va demara în curând o nouă campanie de sterilizare. Cosmin Turcu, Cezara Duţă, Răzvan Constantin

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite