Cai pursânge, la preţ de „rabla“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Herghelia de la Cislău, unde sunt reproduşi cai de rasă, a ajuns să-şi vândă animalele la preţuri extrem de mici. Întrucât  sunt căutaţi numai pentru agrement, nu şi pentru concursuri, caii se vând acum şi cu 3.000 de lei, în condiţiile în care valoarea lor reală este de aproximativ 2.000 de euro.

În numai doi ani, preţul cabalinelor de la herghelia de la Cislău s-a înjumătăţit şi acum costă chiar de zece ori mai puţin decât în Occident.

Specialiştii consideră că principala cauză este lipsa unui hipodrom pentru galop în România, unde caii ar fi trebuit clasificaţi în funcţie de premiile obţinute. Fără acesta, la licitaţii se mai prezintă doar câţiva clienţi, care îşi doresc cai doar pentru propriul agrement, nu pentru concursuri hipice.

Cum în ultima vreme vânzarea cailor a stagnat, iar reproducerea a continuat, grajdurile sunt neîncăpătoare, conducerea hergheliei fiind nevoită să coboare foarte mult preţul de vânzare. Un cal care în alte condiţii ar fi valorat 2000 de euro, se vinde acum chiar şi cu 3.000 de lei, sumă care, de exemplu, este chiar mai mică decât avansul dat de stat în programul Rabla.

”Fiecare cal se vinde după cum este antrenat şi cunoscut în lume. Atunci când exista hipodrom şi caii alergau, după fiecare reuniune, împătimiţii de cai ofereau preţuri mari, cât ceream noi.

Acum, nemaifiind cunoscuţi de marele public, când vine cineva să îl cumpere, neştiind nimic despre el, îţi oferă un preţ mic”, a declarat inginerul Mihai Dumitru, şeful hergheliei. Calul pursânge englez este destinat concursurilor de galop şi curselor cu obstacole.

La ultimele licitaţii organizate de Romsilva, proprietarul hergheliei buzoiene, au fost vânduţi doar 10 cai, iar alţi 45 îşi aşteaptă în continuare cumpărătorii.

Herghelia, care are o istorie de peste o sută de ani, a intrat în declin imediat după Revoluţie, odată cu plecarea ultimilor jochei profe­sionişti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite