Cadrele didactice, ameninţate de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadrele didactice, ameninţate de şomaj
Cadrele didactice, ameninţate de şomaj

Inspectoratul Şcolar nu ştie câte posturi se vor reduce după ultimul ordin ministerial. Unităţile şcolare care nu reuşesc sa acopere numărul legal de clase vor trebui să renunţe la unii profesori.

Ordinul Ministerului Educaţiei transmis la sfârşitul săptămânii trecute Inspectoratelor Şcolare, de a reduce numărul de profesori cu 20.000, stârneşte nelinişte şi printre dascălii din Bistriţa-Năsăud.

Deşi conducerea Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud (IŞJ) dă asigurări că profesorii calificaţi nu vor fi afectaţi, nimeni nu ştie încă de câte catedre este vorba. În timp ce alte inspectorate şcolare din ţară au anunţat deja numărul de posturi care vor cădea, inspectorul şcolar general Stela Todea a evitat să avanseze o cifră, şi spune doar că numărul de posturi de suplinitori va fi influenţat de numărul exact de elevi care încep anul şcolar.

„Până în septembrie nu vom ştii cu certitudine. Problematice sunt  clasele a IX-a care, dacă nu-şi realizează numărul de elevi, se comasează”, mai spune şeful ISJ.

Lipsesc 484 de elevi

Inspectoratul Şcolar a constatat în urmă cu două zile că elevii din primul an de liceu sunt mai puţini decât au estimat directorii. „Unele şcoli au anunţat cinci clase, când de fapt nu au decât două şi jumătate de elevi înscrişi la nivelul clasei a IX-a”, declară Todea.

Ea aşteaptă să se adune, totuşi, câte 25 de elevi pentru fiecare clasă în minus. „Cu corigenţii claselor a VIII-a  şi cu copiii întorşi din străinătate, poate se vor completa. Nu este situaţia chiar atât de neagră, este numai gri”, adăugă şeful Inspectoratului Şcolar.

Potrivit datelor statistice afişate pe site-ul IŞJ, după cele două repartizări computerizate în licee au rămas 484 de locuri neocupate. Campioane la aceste diferenţe sunt grupurile şcolare din mediul rural, dar şi din Bistriţa, printre care Grupul Şcolar Agricol. Directorul acestei instituţii, Simona Belea, susţine însă că va completa toate cele trei clase de a IX-a anunţate la începutul anului.

Copiii „căpşunarilor“ aşteptaţi cu speranţă

Ea mai spune că necazurile ar fi la alte şcoli, ale căror directori ar fi prezentat deformat situaţia de teama de a nu pierde câteva posture.

Profesoarea Belea a adăugat că doar una dintre cele trei clase nu are efectivul complet, dar că problema se va remedia odată cu examenele de corigenţe şi valul de sosiri din străinătate. „Avem semnale că se vor repatria multe familii cu elevi de liceu”, este convins directorul.

„Niciun ministru nu poate să transmită prin telefon că trebuie disponibilizaţi 20.000 de profesori în întreaga ţară. În ţara asta toate lucrurile trebuie transmise în scris, apoi există instanţă”, a spus liderul sindical Titus Rauca.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite