Cad baronii de la Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel Manţog (52 de ani) a fost demis, ieri, din funcţia de director general al Complexului Energetic Turceni. El fusese numit în această funcţie de ministrul Economiei, Adriean Videanu, cel care, în ciuda afacerilor dubioase şi a dosarelor penale ale lui Manţog, declara despre acesta că „este un profesionist de care sistemul energetic are nevoie“.

Tot ieri, un alt baron de Gorj, Nicolae Mischie (64 de ani), a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare, cu executare.

Presiuni politice împotriva lui Videanu

Demiterea lui Ionel Manţog  din funcţia de director general al CE Turceni a fost determinată de dosarele penale în care acesta e cercetat şi trimis în judecată. Conform unor surse din ministerul Economiei, în ultima perioadă, Adriean Videanu a fost supus unor presiuni politice din partea unor lideri ai coaliţiei aflate la guvernare, care au cerut plecarea lui Manţog din fruntea CE Turceni, ca urmare a materialelor apărute în presă privind istoria acestui personaj.

Contactat telefonic de „Adevărul“, Manţog a precizat iniţial că „din câte ştiu, nu am fost demis“ şi ne-a solicitat să revenim mai târziu. „După ce am vorbit cu dumneavoastră, mi-am depus demisia, din motive personale şi profesionale“, ne-a declarat el o oră mai târziu. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută ulterior, Manţog a detaliat: „Motivele personale ţin de presiunea media din ultima vreme.

Vedeţi articolele de presă şi cine stă în spatele lor. Pe partea politică, reprezint din nou o ţintă împotriva PDL şi simt că se creează o presiune şi cu domnul ministru Videanu. (…) Nu în ultimul rând, este vorba despre situaţia politică locală, de blocare a negocierilor de către PSD“. „Adevărul“ a relatat de mai multe ori despre afacerile dubioase ale lui Manţog în relaţia cu CE Turceni. Acesta este trimis în judecată tocmai pentru prejudicii aduse companiei la a cărei conducere a fost recent numit de Videanu .

Precedentul 2006

Pentru Ionel Manţog nu este pentru prima oară când părăseşte cu scandal o funcţie înaltă în sistemul energetic. În perioada 2005-2006 a fost secretar de stat în Ministerul Economiei, iar controversele legate de activitatea sa în ceea ce priveşte minele şi termocentralele din Oltenia, dar şi faptul că şi-ar fi falsificat declaraţia de avere, au dus la demiterea sa.

Manţog a fost şi consilier în cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, însă a fost concediat şi din această funcţie. Odată cu noua guvernare, el a revenit în funcţii înalte. Înainte de a primi şefia Complexului Energetic Turceni, Videanu l-a numit consilierul său personal, post pe care, de asemenea, l-a pierdut.

Mischie, trei ani  de puşcărie

image

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie (foto), a fost condamnat, ieri, de instanţa Judecătoriei Deva, la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare. Dosarul în care a fost condamnat face referire la perioada în care Mischie era preşedinte al CJ Gorj şi a încheiat un contract de modernizare a unor drumuri judeţene, preţul plătit pentru aceste lucrări  fiind supraevaluat. Prejudiciul a fost calculat la aproximativ un milion de lei.

El poate face apel în termen de 10 zile de la data comunicării sentinţei. „Ştiu că mi s-au dat 3 ani şi jumătate. Condamnarea mea s-a făcut pe o încălcare gravă a legislaţiei„, a declarat, ieri, Nicolae Mischie. G. Gîngioveanu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite