FOTO - VIDEO Cabina primului supersonic românesc a zburat cu elicopterul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabina primului supersonic românesc IAR-111
Cabina primului supersonic românesc IAR-111

Singura piesă existentă a avionului IAR-111 Excelsior a fost testată din punct de vedere al siguranţei fiind aruncată în mare de la 700 de metri.

Cabina de zbor a fost ridicată cu un elicopter al Ministerului de Interne, până la altitudinea de 700 de metri, apoi a fost lăsată să cadă în apă pentru a fi testată siguranţa piloţilor care s-ar afla la bord într-o situatţie de urgenţă reală.

Cabina primului supersonic românesc IAR-111 Cabina primului supersonic românesc IAR-111 Cabina primului supersonic românesc IAR-111

Dă click pe imagini pentru fotogalerie!

La testul din 26 septembrie, în cabină nu se afla aparatură de zbor ci doar senzori care să înregistreze acceleraţia la coborâre şi forţa impactului.

Vezi imagini din timpul lansării!

Conform preşedintelui „Asociaţiei Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică" (ARCA), Dumitru Popescu, cabina de zbor s-a comportat foarte bine, paraşuta de siguranţă s-a deschis la timp, ceea ce înseamnă că piloţii ar fi fost în deplină siguranţă.

Vezi imagini din timpul lansării!

În prezent, cabina de zbor este singura piesă existentă a structurii avionului. Interiorul său ar urma să primească doi piloţi, iar aparatura de zbor va avea o componentă analogică (după tipul celei aflate la bordul MiG-urilro 21) şi un sistem digital integrat după modelul avionelor de ultimă generaţie.

Cabina primului supersonic românesc IAR-111

Dă click pe imagine pentru o nouă fotogalerie!

În afară de cabină, în prezent nu există decât matriţele pentru structura avionului şi propulsorul despre care Dumitru Popescu a spus doar ca a trecut foarte bine o serie de teste la sol şi este 100% ecologic. Reprezentanţii ARCA susţin că avionul ar putea fi gata de zbor în 2013.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite