Cabaret şi striptease în locul cinematografelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

este legată de adevărata explozie a filmelor care pot fi vizionate acasă, pe suport CD, DVD sau, din ce în ce mai puţin în ultimii ani, casetă video.Ultimele două cinematografe închise la

este legată de adevărata explozie a filmelor care pot fi vizionate acasă, pe suport CD, DVD sau, din ce în ce mai puţin în ultimii ani, casetă video.
Ultimele două cinematografe închise la Timişoara, din lipsă de spectatori, sunt, în ordine, Dacia şi Studio. În ultimii ani, pentru ca un film să ruleze la cinema Dacia era neapărat necesar să existe cel puţin patru plătitori de bilete. În aşteptarea unor investitori, sălile de cinema închise au intrat în paragină. Unele sunt însă închiriate ocazional, pe bani puţini, pentru întâlniri religioase ale unor culte neoprotestante. Florin Iepan, cel mai cunoscut regizor timişorean, a atras recent atenţia asupra stării de degradare a cinematografelor din Timişoara. El a declarat chiar că are informaţii că oameni de afaceri din sfera cabaretelor şi striptease-ului sunt nerăbdători să le preia. Adevărata lovitură pentru cele două săli de cinema din reţeaua de stat rămase la Timişoara va veni în curând din sfera privată. Cel mai mare hipermarket din zonă va inaugura un multiplex, cu condiţii incomparabil mai bune decât în sălile tradiţionale.
Boc vrea Republica
Doar trei cinematografe mai funcţionează în judeţul Cluj, în reţeaua RADEF, două la Cluj, Republica şi Arta şi unul în Dej. Cinematografele clujene Capitol, Muncitoresc şi 23 August au fost retrocedate, iar Timpuri Noi şi Victoria sunt închiriate, ultimul făcând în continuare proiecţii, în cadrul unui lanţ experimental. La Dej, un alt cinematograf dezafectat, iar la Gherla, unul în funcţiune sunt închiriate. Cinematograful din Gherla este într-o altă reţea, care deţine cinematografele din Baia Mare şi Oradea. În Alba, Dacia e în funcţiune, iar altul e închiriat. În Zalău, o sală funcţionează rar, iar Scala e închiriată unei reţele. La Bistriţa, Dacia are trei săli de proiecţie în funcţiune. În Satu Mare, unul e funcţional, unul închiriat reţelei private, iar unul e închis. La Sibiu a fost construit un cinematograf nou de către RADEF, iar două clădiri au fost retrocedate. Potrivit directorului regional RADEF, Gabriela Bodea, în urmă cu doi ani, la iniţiativa ministrului Răzvan Teodorescu, au fost închiriate 40 de săli unor reţele private, pentru experimentarea eficientizării sălilor. "Au fost date săli bune şi renovate de noi. Proprietarii au exploatat doar sălile, fără să facă investiţiile la care s-au angajat". Bodea ne-a mai spus că Republica din Cluj, cinematograful etalon al Transilvaniei şi României, care duce după el reţeaua ardeleană, este dorit de primăria clujeană. "Boc a negat, la Festivalul de Film TIFF, că acesta ar urma să fie dat Filarmonicii, dar nu a spus că nu-l doreşte în subordine", a observat Bodea.

Două săli în Mureş
În Târgu Mureş, din cinci cinematografe pe care le avea, doar două funcţionează, respectiv Arta şi Tineretului, restul au fost transformate în baruri, săli de biliard sau au fost lăsate în paragină. Ele sunt vânate atât de investitori privaţi, cât şi de administraţia locală, însă prioritate au foştii proprietari ai imobilelor, dacă acestea au fost preluate abuziv de stat. Menţionăm că singurele cinematografe care mai funcţionau în celelalte localităţi din judeţ, respectiv Patria din Luduş şi Flacăra din Reghin, au fost închise anul trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite