CSM sesizează Inspecţia Judiciară după declaraţiile lui Victor Ponta, Varujan Vosganian şi Ramona Mănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat   Inspecţia Judiciară luni în vederea dispunerii şi efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afirmaţiile publice recente ale europarlamentarului Ramona Mănescu, ale deputaţilor Varujan Vosganian şi Mihai Voicu, precum şi ale prim-ministrului Victor Ponta.

UPDARE 14.30 Deputatul jurist al PNL Alina Gorghiu scrie, luni, pe blogul personal, într-un articol intitulat "Din șoc în șoc" că decizia CSM a fost una neașteptată și punctează că ceea ce se întâmplă în instituțiile din România "întrece orice imaginație".

UPDATE 13.30 Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu a declarat că este dezamăgită de modul în care a reacţionat CSM la declaraţiile sale. Ramona Mănescu, dezamăgită de CSM

Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează, în special, intervenţiile acestora în calitate de lideri politici şi formatori de opinie, prin declaraţii ce depăşesc limitele de disciplină a discursului public, cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului, se arată într-un comunicat al instituţiei.

"Conducerea CSM a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări în ceea ce priveşte posibila afectare a independenţei justiţiei şi a principiilor statului de drept, ca urmare a declaraţiilor acestora care vizează cercetările penale efectuate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modalitatea de organizare şi desfăşurare a referendumului din data de 29 iulie 2012", se mai spune în document. 

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-a sesizat cu privire la o comunicare suplimentară făcută de şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Constantin Manoloiu, care a fost trimisă de Ministerul Administraţiei şi Internelor Curţii Constituţionale şi în care spunea că nu-şi poate asuma cifra alegătorilor, după ce informase CC că aceasta este de peste 18,2 milioane.

Săptămâna trecută, au fost audiaţi şeful Evidenţei Populaţiei din MAI, chestorul Constantin Manoloiu, adjunctul său, Daniel Constantin, şefa de la autoritatea Electorală Permanentă, Ana Maria Pătru, secretarul de stat, Nicolae Căbulea şi preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu.

Referitor la asta, vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, se întreaba, pe pagina sa de Internet, de ce Parchetul s-a dezlănţuit, acum, în a ancheta pe toţi cei ale căror acţiuni pot afecta reîntoarcerea la Cotroceni a preşedintelui suspendat.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat vineri Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei Victor Paul Dobre, acuzat de abuz în serviciu. Împreună cu secretarul de stat Ioan Căbulea, Dobre a înaintat CCR o adresă în care se precizează că MAI nu-şi asumă numărul de alegători înscrişi pe listele electorale utilizate la referendumul din 29 iulie.

Ulterior, europarlamentarul PNL Ramona Mănescu a declarat că USL solicită CSM să se autosesizeze în cazul incerceptărilor convorbirilor lui Victor Paul Dobre şi Ioan Rus, deoarece au fost făcute ilegal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite