CSM cere reglementarea condiţiilor în care se acordă despăgubiri magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciocan de judecător
Ciocan de judecător

Consiliul Superior al Magistraturii solicită adoptarea unei hotărâri de guvern care să reglementeze condiţiile şi modalitatea prin care se acordă despăgubiri magistraţilor, în cazul în care viaţa, sănătatea ori bunurile le sunt afectate de exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, astăzi, cererea judecătorului de la Curtea de Apel Iaşi, Aurel Dublea, de iniţiere a demersurilor pentru ca asigurarea de risc profesional a magistraţilor prevăzută de lege să devină efectivă, precum şi în vederea armonizării legislaţiei în materie.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că judecătorii şi procurorii pot  beneficia de despăgubiri acordate din fondurile bugetare ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, ale Ministerului Public sau, în cazul judecătorilor şi procurorilor militari, din fondurile Ministerului Apărării, în cazul în care viaţa, sănătatea ori bunurile le sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea,  potrivit art. 78 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Alineatul al doilea  al aceluiaşi articol precizează că despăgubirile pot fi acordate  în condiţiile stabilite prin hotărâre a guvernului, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Plenul CSM mai arată că sunt necesare noi demersuri pentru adoptarea urgenţă a hotărârii de guvern prevăzute de dispoziţiile legale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite