Kovesi: CSM nu a avizat arestarea unor procurori implicaţi în fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat într-un interviu acordat Agerpres că relaţia Ministerului Public cu CSM s-a deteriorat când Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a refuzat să dea aviz pozitiv pentru arestarea şi reţinerea preventivă a unor procurori implicaţi în fapte de corupţie.

Laura Codruţa Kovesi a fost numită procuror general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 2006. Mandatul ei este de trei ani şi poate fi reînvestită o singurã dată. Potrivit procedurii, numirea procurorului general se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Deşi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a propus-o pe Kovesi pentru un nou mandat spunând că merită reînvestirea, CSM a dat vineri aviz negativ pentru reînvestirea în funcţia de procuror general al României a Laurei Codruţa Kovesi. Urmează decizia de numire a şefului statului.

Iată ce a declarat Kovesi despre avizul negativ al CSM:

"Este greu de comentat soluţia pe care a pronunţat-o Secţia pentru procurori a CSM, pentru că nu a fost însoţită de o motivare (...) nu pot să trag decât o concluzie: că este o sancţiune pentru criticile pe care le-am adresat în timpul mandatului meu CSM-ului"

"Practic, conflictul public sau declaraţiile contradictorii cu CSM au apărut în momentul în care Secţia pentru procurori a refuzat să dea aviz pozitiv atunci când s-a cerut arestarea şi reţinerea preventivă a unor procurori implicaţi în fapte de corupţie. A fost prima dată când mi-am exprimat nemulţumirea cu privire la activitatea CSM".

"(...) mă întreb ce vor înţelege colegii din acest aviz negativ? Vor înţelege că nu contează ce faci în Ministerul Public, important este să nu ai atitudini sau opinii contrare CSM. Este singura concluzie care se poate trage în urma dezbaterilor care au avut loc joi".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite