Preşedintele CSM: “Justiţia nu trebuie să fie implicată” în decizia politică de aderare la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ulterior alegerii lui în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă a respins acuzaţiile aduse sistemului judiciar în legătură cu aderarea la Spaţiul Schengen. "Justiţia nu trebuie să fie implicată în niciun fel", a atras atenţia noul şef al CSM.

Horaţius Dumbravă a fost ales, vineri, în fruntea Consiliului Superior al Magistraturii, cu 15 voturi "pentru" şi trei "împotrivă", un vot fiind nul. Ulterior obţinerii funcţiei de preşedintele al CSM, Dumbravă a transmis, printr-o declaraţie de presă, că respinge acuzaţiile aduse justiţiei române privind implicarea în aderarea la zona de liberă circulaţie din Europa.

Citeşte şi:
Judecătorul Horaţius Dumbravă este noul preşedinte al CSM

Oficiali UE: Raportul negativ al Sofiei blochează aderarea României la Schengen

"Dacă România îndeplineşte condiţiile tehnice pentru aderarea la Spaţiul Schengen urmează a fi decis de autorităţile de la Bruxelles şi, evident, nu poate fi decât o decizie administrativă, bazată pe negocieri politice, în care justiţia nu trebuie să fie implicată în niciun fel", a afirmat preşedintele CSM, citat de Mediafax.

În acest context, a precizat, în calitate de preşedinte al unei autorităţi constituţionale, că aderarea la Spaţiul Schengen nu este însă condiţionată de realizarea obligaţiilor menţionate în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, impus de Comisia Europeană, obligaţii pe care noul CSM şi le asumă şi "va face toate eforturile instituţionale pentru a le îndeplini".

România ar urma să adere la Spaţiul Schengen în martie 2011, deşi mai multe voci europene susţin că aceasta nu se va produce la termenul prestabilit.

"Aderarea în martie este moartă. Nu va fi luată nicio decizie, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or nu putem să admitem România fără Bulgaria", a afirmat unul dintre aceşti diplomaţi, sub acoperirea anonimatului, citat de AFP.

În prezent, Spaţiul Schengen cuprinde 25 de state membre - Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria, două ţări asociate - Islanda şi Norvegia şi, din decembrie 2008, Elveţia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite