CSM se dezice de scandalul "penal" din magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concursul nu poate fi validat întrucât DNA a ridicat toate lucrările de la examenul pentru promovarea procurorilor La o săptămână după izbucnirea scandalului legat de fraudarea

Concursul nu poate fi validat întrucât DNA a ridicat toate lucrările de la examenul pentru promovarea procurorilor

La o săptămână după izbucnirea scandalului legat de fraudarea concursului pentru numirea în funcţii la Parchete, preşedintele CSM, Anton Pandrea, a somat DNA să finalizeze cât mai repede ancheta care riscă să decredibilizeze întreg sistemul judiciar.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Anton Pandrea, a exclus ieri ca ancheta DNA privind posibila fraudare a concursului pentru promovarea în funcţii la Parchete să vizeze membri CSM. El a arătat că instituţia pe care o coordonează se află în imposibilitatea de a valida concursul, întrucât DNA a ridicat toate lucrările susţinute de candidaţi.

În aceste condiţii, Pandrea solicită DNA urgentarea anchetei, iar în cazul în care anumiţi candidaţi au fraudat examenul, lucile lor vor fi anulate. Dacă ancheta procurorilor anticorupţie va demonstra că anumiţi procurori au recurs la fapte de corupţie pentru a ocupa funcţii, aceştia vor răspunde penal şi, cel mai probabil, vor fi excluşi din magistratură.

Anton Pandrea a admis că acest scandal în care s-au vehiculat şpăgi de zeci de mii de euro a afectat imaginea CSM, însă nu a putut da detalii legate de ancheta DNA din simplul motiv că procurorii anticorupţie nu au înştiinţat oficial Consiliul în momentul în care au demarat cercetările.

Caltaboşi înlocuiţi cu peşte

Potrivit DNA, Gheorghe Dumitru, procurorul declarat câştigător pentru funcţia de şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, i-ar fi dat, prin intermediari, lui Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul General şi membru supleant în comisia de concurs, suma de 15.000 euro în schimbul subiectelor de la examen.
Iniţial, Cojocaru ar fi cerut 50.000 de euro pentru a-l "ajuta" să devină şef la PCA Piteşti.

Intermediarii nominalizaţi de DNA sunt judecătorul Gheorghe Cerbeanu, de la Tribunalul Vâlcea, şi notarul Gheorghe Bucur, fost membru CSM şi fost judecător la instanţa supremă. În plus, Gheorghe Dumitru i-ar fi remis foloase materiale, prin intermediul judecătorului Gheorghe Cerbeanu, lui Gheorghe Bucur.

În schimb, acesta din urmă s-a angajat că va interveni pe lângă unii dintre membrii Secţiei de procurori ai CSM, în scopul reuşitei la examen. DNA nu a precizat despre ce membri CSM este vorba. Foloasele materiale de care se face vorbire ar fi după reţeta "Remeş". Numai că palinca şi caltaboşii ar fi fost înlocuite cu vin, peşte şi carne.

Dumitru nu este singurul procuror acuzat că şi-ar fi cumpărat şefia. Un al doilea caz ar fi al procurorului Sterian Guli, din cadrul Parchetului Judecătoriei Urziceni, câştigător - în urma concursului cu iz de corupţie - pentru funcţia de şef al Parchetului Capitalei.

În acest caz, DNA nu a vorbit despre nicio sumă de bani, însă a nominalizat-o ca "sursă" a livrării subiectelor înainte de examen pe Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct al României şi preşedinte al Comisiei de Examinare la acest concurs.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite