Lukaşenko se ia de Moscova la summitul CSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lukaşenko se ia de Moscova la summitul CSI
Lukaşenko se ia de Moscova la summitul CSI

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a reproşat vineri Rusiei că nu ajută financiar vecinii săi, dând totodată asigurări că Belarus "se va descurca" şi fără acest ajutor.

Prezentându-se drept şeful aripii de opoziţie contra Moscovei, Lukaşenko a povestit unor jurnalişti că i-a pus ministrului rus al finanţelor, Aleksei Kudrin, întrebarea: "Rusia este o ţară bogată. Atunci, de ce nu ne ajutaţi?".

"FMI ne-a acordat un credit ţinând cont de suma pe care Rusia ne-a promis-o. Kudrin declară apoi că Rusia nu ne va da 500 de milioane de dolari. FMI ne întreabă la rândul lui: cum vine asta?", a adăugat el.

"I-am spus deci lui Kudrin: aşa ne ajutaţi?", a adăugat Lukaşenko, vizibil satisfăcut de avântul său oratoric, adăugând că "discuţia a fost dificilă şi tensionată".

De data aceasta, preşedintele belarus, calificat în trecut de Statele Unite drept "ultim dictator al Europei", a luat partea omologului său ucrainean prooccidental Viktor Iuşcenko.

"Iuşcenko a făcut o declaraţie răsunătoare. El a spus că Ucraina nu ar fi fost nevoită să ceară 17 miliarde de dolari de la FMI dacă s-ar fi creat în interiorul CSI zona de liber-schimb despre care se tot vorbeşte de multă vreme", a declarat Lukaşenko.

La rându său, preşedintele belarus a afişat o totală indiferenţă după anunţul făcut luni de Kudrin că Rusia nu ar mai acorda o ultimă tranşă de credit de 500 de milioane de dolari.

"Dacă ei dau banii, mulţumesc! Dacă nu îi vor da, ne descurcăm şi fără.  Aici este o chestiune de principiu. Dacă au promis, trebuie să îi dea", a mai spus el.

Rusia a decis la sfârşitul anului 2008 să acorde un credit de 2 miliarde de dolari micului său vecin din fosta URSS, zguduit de criza economică, şi a plătit până acum 1,5 miliarde, scrie Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite