CSAT: România va cumpăra avioane F-16

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat ieri propunerea Ministerului Apărării de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz.

Până la decizia de ieri, oficialii Ministerului Apărării vehiculaseră ideea unei posibile licitaţii pentru cumpărarea unor avioane militare, în cărţi pentru livrarea acestora fiind Eurofighter Typhoon (consorţiu european), JAS 39 Gripen (Suedia) şi F-16 (Statele Unite). Avionul F-16 era cel mai vechi ca generaţie, dar şi cel mai convenabil ca preţ.

"Având în vedere că România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz, propunere care va fi trimisă Parlamentului pentru dezbatere şi decizie", se arată în comunicatul CSAT.

Implicaţii

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a făcut referire în cadrul şedinţei de ieri la implicaţiile cauzate de terminarea, în următorii ani, a resursei avionului MiG 21 LanceR, aflat în dotarea Forţelor Aeriene Române. Începând din anul 1993, România a modernizat 110 avioane de luptă MiG 21, rezultând modelul MiG 21 LanceR. Până în prezent, peste 20 de avioane LanceR s-au prăbuşit sau au avut accidente grave. În acest moment, mai puţin de jumătate dintre cele 110 aeronave mai sunt apte de zbor.

Discuţiile legate de cumpărarea unor avioane multirol s-au amplificat pe măsură ce resursa de zbor a avioanelor LanceR a expirat. Ultimele avioane LanceR ar urma să fie scoase din uz în anul 2013.

Costul de achiziţie al aeronavelor ar putea ajunge la 800 de milioane de dolari. S-a vehiculat însă şi ideea ca România să primească aceste avioane multirol gratuit, urmând să suporte cheltuielile de mentenanţă.

Raportul de activitate al CSAT, la Parlament

Tot ieri, Oprea a prezentat planul de pregătire şi planificare operaţională a efectivelor româneşti suplimentare care vor fi dislocate în teatrul de operaţii din Afganistan în anul 2010, urmând ca fondurile să fie alocate din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului.

CSAT a aprobat în şedinţa de ieri şi concepţia privind comanda şi controlul structurilor de forţe în Armata României, document prezentat de ministrul Apărării.

Această concepţie permite realizarea unui flux informaţional şi decizional mai eficient, se arată în comunicat. Raportul de activitate al CSAT pe anul 2009, aprobat tot ieri, urmează să fie trimis Parlamentului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite