Timofte şi-a luat casă de la SRI cu informaţii din CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2005, fostul şef al SRI a aflat când se vor scoate la vânzare locuinţele de serviciu şi a întrunit comisia care i-a aprobat cumpărarea casei. Apartamentul de lux cu şase camere de pe strada Eminescu a fost cumpărat de Radu Timofte cu 35.000 de euro, deşi preţul pieţei era de 200.000 de euro.

VEZI AICI fragmente din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA

Mai citeşte şi:
adevarul.es - Directorul Centrului Național de Inteligență, cercetat pentru fraudă
Locuinţa de serviciu a lui Radu Timofte, verificată de DNA
Târgu Mureş: Cum daţi admitere la SRI
Pacepa: „Şi eu am fost corupt“

Fostul director al SRI, Radu Timofte (60 de ani), a folosit informaţiile din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru a-şi cumpăra ilegal un apartament de lux în centrul Capitalei.

Rechizitoriul întocmit de DNA prin care Radu Timofte a fost trimis în judecată pentru cumpărarea la un preţ subevaluat a locuinţei de serviciu arată că fostul director al SRI, folosindu-se de poziţia sa, a „preme­ditat” achiziţia imobilului. Jonglând cu informaţiile din interiorul CSAT, Radu Timofte a pus mâna, în 2005, pe apartamentul din centrul Capitalei, compus din şase camere, dependinţe, boxă şi terasă acoperită. În total – 224 de metri pătraţi, cu o valoare de piaţă de 200.000 de euro. Preţul plătit de Radu Timofte a fost de 35.000 de euro.

Jonglerii cu informaţii de stat

La sfârşitul lui 2004, s-a adoptat legea prin care instituţiile din sistemul de apărare şi securitate naţională vindeau personalului propriu locuinţele de serviciu pe care le administrau. La această lege se lucra din 2003, iar conducerea SRI ştia de prevederile ce urmau să fie adoptate, fiindcă actul normativ fusese elaborat în baza unei hotărâri a CSAT, instituţie din care Radu Timofte făcea parte.

Mai mult, SRI a contribuit chiar la lucrările de elaborare a legii, la nivelul comisiilor de specialitate parlamentare. Pe 14 decembrie 2004, în baza noii legi, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care dădea mână liberă SRI la vânzarea de apartamente. Numai că, hotărârea a putut fi aplicată abia după 3 ianuarie 2005, când a fost publicată în Monitorul Oficial.

În acest moment, Radu Timofte a făcut prima greşeală: informat din timp, şeful SRI s-a grăbit să dea un ordin pe instituţie pentru vânzarea locuinţelor de serviciu înainte ca legea să apară în Monitorul Oficial.

Procedură inversă

În ianuarie 2005, Timofte a comis o a doua greşeală, când mai întâi a înfiinţat comisia specială de control al cererilor de cumpărare, pentru ca abia după şapte zile să-şi înregistreze solicitarea de a cumpăra apartamentul de serviciu.

„Rezultă deci că s-a aprobat componenţa comisiei înainte de a exista cererea de solicitare a cumpărării locuinţei”, arată procurorii DNA. Prin această cerere Radu Timofte face şi un fals: declară pe proprie răspundere că îndeplineşte condiţiile legale pentru cumpărare, adică nu are în proprietate decât un apartament în care nu poate locui.

Declaraţia lui Radu Timofte, spun procurorii, a fost falsă, întrucât în municipiul Roman soţii Timofte deţineau singuri un apartament cu patru camere. Ceilalţi trei copii ai directorului SRI aveau, fiecare, apartamente în Bucureşti. După ce a reuşit să-şi cumpere locuinţa de serviciu, în 2006, Radu Timofte a emis un ordin SRI prin care a abrogat toate ordinele anterioare referitoare la vânzarea locuinţelor de serviciu.

Timofte: „Am îndeplinit condiţiile legale”

Referitor la acuzaţiile aduse de procurori în rechizitoriu, fostul şef al SRI, Radu Timofte, a declarat pentru „Adevărul”: „Apartamentul l-am luat în condiţii perfect legale şi voi demonstra acest lucru în instanţă. În cadrul SRI existau entităţi specializate care se ocupau de verificarea dosarelor de aprobare a cumpărării locuinţelor de serviciu şi le-am cerut să se respecte lega­litatea în acest caz”, susţine Radu Timofte.

„Mi s-a sugerat să nu-l verific pe director”

Locotenent colonelul Ion Tudor, membru în Comisia SRI care a decis vânzarea locuinţei de serviciu către Radu Timofte, le-a declarat procurorilor că i s-a sugerat să nu verifice dacă fostul director SRI îndeplinea condiţiile pentru a i se putea vinde locuinţa de serviciu.

„La începutul anului 2005, am primit ordin să mă deplasez împreună la biroul domnului Ionete Dumitru, consilier al directorului SRI, pentru a verifica şi semna raportul de verificare a îndeplinirii condiţiilor de vânzare a locuinţei de serviciu (…) Mi s-a sugerat să nu efectuez verificări în amănunt, ci doar să mă uit pe actele aflate la dosar.

Ionete Dumitru avea funcţia şi gradul cel mai mare, iar sugestia de a nu face niciun fel de verificări a venit din partea dumnealui. Comisia avea posibilitatea efectuării în detaliu a verificărilor cu privire la îndeplinirea condiţiilor de vânzare a locuinţei de serviciu, însă precizez că nu s-a dorit acest lucru de către conducerea unităţii”, a declarat Ion Tudor în faţa procu­rorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite