CCR: Ordonanţa de numire a lui Geoană vicepreşedinte CSAT, neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCR: Ordonanţa de numire a lui Geoană vicepreşedinte CSAT, neconstituţională
CCR: Ordonanţa de numire a lui Geoană vicepreşedinte CSAT, neconstituţională

Curtea Constituţională a admis o sesizare a PNL şi a declarat neconstituţională ordonanţa prin care preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a devenit vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Mai citiţi şi:
Băsescu salută retragerea  lui Geoană


Mircea Geoană s-a retras din CSAT pe 7 iunie.

În sesizarea PNL de la 12 mai, liberalii au susţinut că ordonanţa de urgenţă prin care preşedintele Senatului devine vicepreşedinte al CSAT, adoptată, pe 4 mai, de Senat, era neconstituţională pe motiv că afectează regimul uneia dintre instituţiile fundamentale ale statului.

"În urma deliberării, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituţională, ca urmare a încălcării normelor constituţionale privitoare la adoptarea ordonanţei de urgenţă. Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru" - se arată într-un comunicat al CCR.

Liderii PSD şi PDL au stabilit la parafarea Parteneriatului pentru România, ca preşedintele Senatului să devină vicepreşedinte CSAT. Guvernul a elaborat în acest sens o Ordonanţă de Urgenţă.

Liberalii au spus în textul sesizării că Ordonanţa încalcă principiul separaţiilor puterilor în stat, având în vedere că textul fundamental stabileşte clar natura juridică a CSAT, autoritate a administraţiei publice centrale, autonomă faţă de Guvern, prezidată de preşedintele României şi supusă controlului Parlamentar. Devenind membru al CSAT, preşedintele Senatului devine şi co-participant la deciziile Consiliului, dar şi cenzor al acestora, din calitatea sa de lider al Parlamentului.

"Prin această modificare, rolul fundamental ce revine Parlamentului în cadrul democraţiei constituţionale în conformitate cu principiul separaţiei şi echilibrul puterilor este puternic diminuat", se arată în textul sesizării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite