CNA lasă Antena în mira goală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Dan Voiculescu
Crin Antonescu şi Dan Voiculescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului  va suspenda pentru 10 minute, la oră de vârf, emisia canalului Antena 1, din cauza difuzării imaginilor cu Emil Boc în pielea goală.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis ieri suspendarea emisiei Antenei 1 între orele 19.00 şi 19.10, din cauza imaginilor publicate luni seară de televiziunea grupului Intact, în emisiunea „Un show păcătos". Mai mult, Consiliul a amendat şi postul OTV, cu suma de 200.000 de lei, maximul posibil, pentru că a preluat imaginile de la Antena 1 şi le-a difuzat în emisiunea lui Dan Diaconescu.

Timp de aproape două ore, Dan Capatos, realizatorul emisiunii „Un show păcătos", şi Adrian Nanulescu, directorul general de la Antena Group, au stat faţă în faţă cu membrii CNA. Cei doi reprezentanţi ai Antenei 1 şi-au recunoscut, parţial, vina, spunând că imaginile ar fi trebuit să fie blurate şi difuzate mai puţin.

Totuşi, au insistat pe nevoia de audienţă şi pe ipoteza că informaţiile sunt de interes public, spunând că reprezintă „companii comerciale", care evoluează „pe o piaţă extrem de competitivă" cu un număr foarte mare de canale şi cu o piaţă de publicitate în scădere. „Producătorii şi realizatorii au un anumit grad de independenţă în a-şi realiza emisiunile.

Datorită acestei competitivităţi, au o anumită presiune în a lua decizii", a spusNanulescu în faţa membrilor CNA. El a recunoscut, totuşi, că lucrurile au scăpat de sub control. „A invoca competiţia când se produc astfel de derapaje mi se pare ciudat", a replicat, ferm, Christian Mititelu, membru CNA. Pe de altă parte, Capatos a insistat pe caracterul de interes public al imaginilor, spunând că a vrut să atragă atenţia asupra ineficienţei serviciilor de protecţie, „o chestiune de interes naţional".

„Fără niciun fel de părere de rău"

„Noi am tras semnalul de alarmă. Aşteptăm o reacţie din partea SPP. Probabil li s-a părut derizoriu să ne şi răspundă", a menţionat Capatos, invocând, totodată, dreptul la liberă exprimare. Reacţia CNA a fost promptă: „Libertatea de exprimare este la fel de importantă ca dreptul la viaţă privată, la onoare, sunt drepturi pe care dumneavoastră le-aţi încălcat fără niciun fel de părere de rău. Nu orice interes al publicului este interes public", a replicat, deranjată, Narcisa Iorga, membru CNA.

Membrii CNA nu au fost deloc impresionaţi de pledoaria celor doi şi au votat, în unanimitate, propunerea lui Ioan Onisei, vicepreşedinte al Consiliului, respectiv suspendarea emisiei, timp de 10 minute, în prime-time.

"A fost încălcarea cea mai gravă din ultimul timp şi sperăm să aibă şi putere de exemplu.''
Răsvan Popescu preşedinte CNA

"Am încălcat dreptul la viaţă privată pentru a arăta ce i se poate întâmpla unui prim-ministru.''
Dan Capatos realizator TV

„Cazul Boc", 145 de reclamaţii

„Sub masca unui interes public justificat se lezează dreptul domnului Emil Boc la viaţă privată. Sperăm că a fost un accident. Mai departe se poate trece la întreruperea emisiei timp de trei ore", a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, spunând că acesta este „cel mai grav caz" analizat de Consiliu. Prin difuzarea imaginilor, Antena 1 a încălcat art. 3 din Legea Audiovizualului şi patru articole din Codul de reglementare al conţinutului audiovizual, primind 145 de reclamaţii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite