CIA refuză să mai publice documente despre interogarea şi detenţia suspecţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CIA refuză să mai publice documente despre interogarea şi detenţia suspecţilor
CIA refuză să mai publice documente despre interogarea şi detenţia suspecţilor

CIA refuză să publice noi documente despre programul de interogare şi detenţie în străinătate a persoanelor suspectate de terorism, motivând că publicarea lor ar aduce atingere securităţii naţionale, relatează AFP.

Wendy Hilton, care se ocupă în CIA de declasificarea documentelor clasate secret de apărare, explică judecătorului federal din New York Alvin Hellerstein că refuză să autorizeze publicarea anumitor documente, în pofida unei decizii a justiţiei care o obligă să facă acest lucru.

Unele documente, ce descriu activităţi antiterorism ale CIA în străinătate, au fost publicate săptămâna trecută, graţie unei decizii a justiţiei, obţinută de organizaţia pentru apărarea libertăţilor civile ACLU.

"Documentele conţin informaţii care implică activităţi, surse, metode şi diverse alte informaţii. Există motive să credem că publicarea lor ar aduce atingere serioasă securităţii naţionale" a declarat Wendy Hilton. Ea a precizat că documentele conţin informaţii despre capturarea, arestarea şi interogarea teroriştilor cunoscuţi sau suspectaţi, precum şi locul în care se află închisori secrete CIA în străinătate.

Barack Obama la preluarea puterii, în ianuarie, a aoprit programul secret de transpotare, plasare în detenţie şi interogare în străinătate de către.

Numeroase detalii despre aceste practici sunt cunoscute deja, dar Hilton a spus că dezvăluirea altor astfel de documente  "ar compromite eficienţa interogatoriilor actuale sau a celor viitoare şi ar permite organizaţiilor teroriste să-şi pregătească trupele pentru noi metode de interogare".

De asemenea, cooperarea guvernelor străine în activităţile CIA riscă să fie compromisă, a precizat ea.Divulgarea conţinutului discuţiilor dintre responsabili ai executivului înainte de luarea unei decizii i-ar putea descuraja pe aceştia să aibă discuţii sincere şi deschise.

CIA are o politică de transparenţă pe care nu o poate egala nicio altă agenţie de informaţii. Avem în curs diverse programe declasificate de zeci de milioane de pagini, a declarat un purtător de cuvânt al CIA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite