Anchete privind închisorile CIA de pe teritoriul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchete privind închisorile CIA de pe teritoriul României
Anchete privind închisorile CIA de pe teritoriul României

Comisia Europeană susţine necesitatea ca statele membre să continue "anchete profunde, independente şi imparţiale pentru a stabili adevărul, oricare ar fi el" în privinţa alegaţiilor potrivit cărora unele dintre aceste state membre ar fi găzduit închisori secrete ale CIA.

"Este vorba despre alegaţii, aşa că voi da citire unei declaraţii foarte generale. CE a subliniat în repetate rânduri necesitatea ca statele membre să continue anchete profunde, independente şi imparţiale pentru a stabili adevărul, oricare ar fi el, în ceea ce priveşte aceste alegaţii", a declarat, vineri, Denis Abbott, purtător de cuvânt al CE, răspunzând unei întrebări referitoare la acuzaţiile apărute în presa internaţională potrivit cărora inclusiv state membre UE - printre care România - ar fi găzduit închisori secrete ale CIA.

El a adăugat că statele membre au obligaţia de a efectua anchete imparţiale în cazul în care sunt formulate acuzaţii de acest gen.

"Există o obligaţie pozitivă ce derivă din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului de a efectua astfel de anchete cât se poate de repede de către statele membre vizate, în mod special pentru a stabili responsabilităţi şi, acolo unde este cazul, de a permite victimelor să obţină compensaţii pentru prejudiciile suferite", a spus oficialul CE.

"Comisia Europeană reiterează opinia sa potrivit căreia acţiunile antiteroriste trebuie efectuate cu cel mai mare respect faţă de drepturile omului, de principiile statului de drept şi cu transparenţă", a spus el.

Reacţia CE a venit ca urmare a solicitării unui jurnalist care a întrebat dacă CE intenţionează să ceară noi anchete statelor membre nominalizate în articole de presă drept ţări care ar fi găzduit închisori secrete ale CIA. Printre statele menţionate se numără România.

Una dintre închisorile secrete ale CIA s-a aflat într-o clădire renovată situată pe o stradă intens circulată din Bucureşti, au declarat foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane, citaţi de New York Times în ediţia electronică.

Potrivit sursei citate, CIA a cerut, în martie 2003, liderului unei baze a agenţiei în Europa să coordoneze construirea unor închisori secrete în care să fie plasaţi câte cinci-şase dintre cei mai periculoşi terorişti din lume în mai multe state, printre care şi România. Kyle D. Foggo, în perioada repsectivă şef al uneia dintre principalele baze de aprovizionare ale agenţiei în Europa (Germania), cunoscut ca Dusty, trecea drept mare amator de trabuc şi burbon, capabil să piloteze un avion către orice destinaţie din lume sau să obţină arme, alimente sau bani la cererea CIA. El a acceptat ulterior detaşarea în cadrul unei misiuni de spionaj în Afganistan şi Irak.

New York Times mai scrie că Foggo a supervizat construirea a trei centre de detenţie, fiecare construit pentru a găzdui cinci-şase deţinuţi, potrivit unor foşti oficiali CIA. Una dintre înshisori era o clădire renovată de pe o stradă intens circulată din Bucureşti, o alta era situată într-o regiune izolată din Maroc şi o a treia în afara unui oraş din fostul bloc sovietic, au precizat sursele. Clădirile erau construite la fel pentru ca deţinuţii să nu îşi dea seama unde anume se află.

Informaţia a fost negată, joi, la Bucureşti de mai mulţi oficiali şi instituţii, printre care fosta preşedintă a comisiei speciale a Parlamentului pe această temă, Norica Nicolai, SRI şi MAE.

La rândul său ambasada SUA a spus, joi, că refuză să comenteze aceste "speculaţii".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite