MAE: nu există dovezi că România ar fi găzduit închisori CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MAE: nu există dovezi că România ar fi găzduit închisori CIA
MAE: nu există dovezi că România ar fi găzduit închisori CIA

Ministerul român de Externe se declară surprins de articolul publicat astăzi de New York Times, care afirmă că a existat o închisoare CIA pe o stradă aglomerată din Bucureşti, şi reaminteşte că nu există dovezi că România a găzduit astfel de centre de detenţie.

"MAE reiterează faptul că nicio alegaţie cu privire la existenţa unor centre de detenţie ale CIA în România nu a fost şi nu este susţinută de probe. În consecinţă, toate aceste afirmaţii au fost ferm respinse, de fiecare dată, de către autorităţile române ca fiind nefondate şi de natură să aducă prejudicii profilului ţării noastre", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Alin Şerbănescu, citat de NewsIn.

Ministerul subliniază că "în calitatea sa de membră a comunităţii de valori occidentale, România este profund ataşată statului de drept, instituţiilor democratice, promovării şi apărării drepturilor omului, iar existenţa unor astfel de practici este contrară angajamentelor" asumate. "România este parte şi îşi respectă cu stricteţe obligaţiile conform Convenţiei ONU împotriva torturii şi a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante, Convenţiei europene pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante. România a condamnat ferm orice practici de tortură în orice circumstanţe şi oriunde pe glob", a mai declarat Şerbănescu.

Purtătorul de cuvânt al MAE a reamintit că Senatul României a instituit o Comisie de anchetă special dedicată investigării acestor acuzaţii, care a conchis că acestea sunt nefondate. În plus, autorităţile române au cooperat "cu bună credinţă şi maximă transparenţă" cu toate mecanismele internaţionale de investigaţii stabilite pentru clarificarea acestei chestiuni, a mai subliniat Şerbănescu.

Cotidianul New York Times îl citează astăzi pe fostul şef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo, care afirmă că o clădire renovată de pe o stradă aglomerată din Bucureşti a servit drept închisoare secretă a CIA. Kyle D. Foggo susţine că în martie 2003 doi oficiali CIA i-au cerut să-i ajute să amenajeze închisori secrete pentru a-i deţine aici pe unii dintre cei mai periculoşi terorişti. Una dintre ele era la Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite