O închisoare CIA, pe o stradă aglomerată din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O închisoare a CIA ar fi existat la Bucureşti, potrivit acuzaţiilor
O închisoare a CIA ar fi existat la Bucureşti, potrivit acuzaţiilor

O clădire renovată de pe o stradă aglomerată din Bucureşti a servit drept închisoare secretă a CIA, scrie New York Times. Imobilul era amenajat pentru a găzdui şase deţinuţi, precizează cotidianul american, care citează o declaraţie a fostului şef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo.

 Kyle D. Foggo a declarat că, în martie 2003, doi oficiali CIA i-au cerut să-i ajute să amenajeze închisori secrete pentru a-i deţine aici pe unii dintre cei mai periculoşi terorişti.

Foggo, poreclit Dusty, avea faima de a fi o persoană care putea obţine oriunde în lume orice avea nevoie CIA, precizează The New York Times. Unitatea lui era în Frankfurt, Germania.

Trei închisori proiectate să arate identic

Foggo a supervizat construirea a trei centre de detenţie, fiecare conceput pentru a găzdui circa şase deţinuţi, scrie cotidianul american.

  • Una dintre închisori era o clădire renovată de pe o stradă aglomerată din Bucureşti, au dezvăluit oficiali citaţi de New York Times sub acoperirea anonimatului.
  • O altă închisoare era o structură de oţel amplasată într-un loc izolat din Maroc, care aparent nu fusese folosit nicioată.
  • A treia închisoare, tot un proiect constând în remodelarea unei structuri deja existente, se afla în afara oraşului dintr-o altă ţară a fostului bloc estic.


Aceste închisori au fost proiectate să arate identic, astfel încât prizonierii să fie dezorientaţi şi să nu ştie unde se află, în caz că erau mutaţi de la o închisoare la alta. Ei erau ţinuţi izolaţi în celule, precizează New York Times.

Existenţa unei reţele de închisori în care să fie ţinuţi şi interogaţi membri importanţi ai reţelei teroriste al-Qaida este de mult timp cunoscută, dar detaliile despre aceste închisori au fost păstrate secrete. Câţiva foşti oficiali din serviciile de informaţii au furnizat însă recent o serie de amănunte despre cum au fost construite, unde au fost amplasate şi despre viaţa din aceste centre secrete de detenţie, precizează New York Times.

Încă din 2005, din momentul dezvăluirii programului închisorilor secrete ale CIA, România a fost indicată ca fiind una dintre ţările care au găzduit o asemenea facilitate, dar oficialii de la Bucureşti au negat constant aceste acuzaţii, notează NewsIn.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite