CFR, aruncată în beznă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorii de electricitate dau termene limită pentru plata facturilor Săptămâna viitoare, mai multe unităţi din Oltenia aparţinând CFR vor fi decuplate de la energia electrică,

Furnizorii de electricitate dau termene limită pentru plata facturilor

Săptămâna viitoare, mai multe unităţi din Oltenia aparţinând CFR vor fi decuplate de la energia electrică, avertizează compania CEZ. Ceilalţi furnizori pregătesc acţiuni similare.

Gara Craiova, gara Turnu Măgurele, mai multe halte CFR, ateliere, tâmplării, birouri tehnice dar şi unele subunităţi locale ale Poliţiei Trafic Feroviar (TF) din zona Olteniei riscă să rămână fără curent electric.

Dacă până la data de 27 mai 2008, CFR nu-şi va plăti facturile sau nu va iniţia plăţi eşalonate ale datoriilor, furnizorul de energie electrică CEZ va trage heblul, lăsând în beznă aproximativ 57 de puncte de lucru ale CFR. Avertismentul a fost lansat ieri, când CEZ a transmis comunicate de presă, dar şi scrisori deschise către ANRE şi principalele instituţii economice ale statului.

Urmează rezilierea contractului?

"Grupul CEZ România speră că în săptămâna 19-23 mai a.c. se va finaliza acordul între Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Transporturilor şi CFR, ce va conţine valoarea creanţelor CFR faţă de societatea noastră şi un grafic de plată a acestora, precum şi soluţii pentru eliminarea apariţiei unor noi creanţe CFR faţă de societatea noastră în viitor", a comunicat conducerea CEZ.

Furnizorul de energie din Oltenia precizează că, la data de 30 aprilie 2008, "valoarea facturilor emise de către companiile din Grupul CEZ şi neplătite de către CFR se ridica la 161,28 milioane RON, din care penalităţi în valoare de 41,28 milioane RON."

În cazul în care nu se vor găsi soluţii imediate, "vom fi nevoiţi să procedăm, începând cu data de 27 mai 2008, la deconectarea punctelor de consum aferente CFR şi rezilierea contractului de furnizare a energiei electrice", precizează reprezentanţii CEZ.

Responsabilitatea revine exclusiv CFR

Săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri solicitate de către operatorii de distribuţie şi ai tuturor furnizorilor de energie, în prezenţa unor înalţi reprezentanţi ai ministerelor economice, autorităţile au recunoscut creanţele (energie şi penalităţi) existente asupra CFR. Iar reprezentanţii grupului CEZ afirmă că au primit, cu acea ocazie, asigurări în legătură cu recuperarea imediată, în limita posibilităţilor financiare, a acestora.

Acum, CEZ precizează că "întreaga responsabilitate privind asigurarea securităţii transportului feroviar, precum şi a eventualelor daune materiale şi umane cauzate ca urmare a întreruperii furnizării energiei electrice de către societatea noastră, începând cu data de 27 mai 2008, revine în totalitate autorităţilor şi CFR".

Soluţie de urgenţă: compensările

Mai mulţi reprezentanţi ai companiei feroviare ne-au declarat că au demarat, încă de săptămâna trecută, un program de compensări (schimb de servicii) pentru stingerea datoriilor CFR.

"O bună parte din aceste soluţii financiare au ca beneficiar final compania CEZ Oltenia şi, în plus, am iniţiat acte normative pentru rezolvarea situaţiei", ne-au declarat sursele citate. De altfel, reprezentanţii CFR sunt convinşi că nu se va ajunge la decuplări de la reţeaua de curent.

Datoriile CFR

Către CEZ (Oltenia): 161,28 milioane lei, din care 41,28 milioane penalităţi

Către E.ON (Moldova): 76 milioane de lei, incluzând şi penalităţile

Către Enel Energie (Dobrogea şi Banat): 300 milioane de lei, incluzând şi penalităţile

Către Electrica (total) - aproximativ două milioane de euro

57 reprezintă numărul total de puncte de lucru (gări, halte, birouri, case de bilete etc. ale CFR) care riscă decuplarea de la curentul electric

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite