„Hoţul de la CFR“, arestat în Florida!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al CFR este acuzat de autorităţile americane că a încălcat legea imigraţiei, urmând să fie trimis în România. Mihai Necolaiciuc (57 de ani) a fost arestat în West Palm Beach, Florida, unde se stabilise de aproape trei ani de zile. FOTOGALERIE: Proprietăţile lui Necolaiciuc

Mai citeşte şi:
Complexul lui Necolaiciuc, locuit doar de un maidanez
Bugetar în România, nabab în America
EXCLUSIV „Hoţul de la CFR“ îşi vinde proprietăţile din SUA!
EXCLUSIV Mihai Necolaiciuc, atins de criza economică în SUA


Acuzat în România de un prejudiciu de aproape 100 de milioane de euro, Mihai Necolaiciuc a dispărut fără urmă în februarie 2005, după ce procurorii anticorupţie au început urmărirea penală pe numele său. La vremea respectivă, fostul şef al CFR a declarat că este la tratament la Viena, fiind suspect de cancer la colon. Nu s-a mai întors, iar o serie de erori judecătoreşti au făcut, practic, imposibilă prinderea lui.



În timp ce în România mandatele de arestare în lipsă ale lui Necolaiciuc erau anulate din motive procedurale, „nababul“ de la CFR zbura către ţara tuturor posibilităţilor - America! În aprilie 2006, Mihai Necolaiciuc devenea proprietar cu acte în regulă a trei apartamente în ansamblul rezidenţial de lux City Place Tower Condominium din Florida.

A încălcat legea Imigraţiei

Odată cu trimiterea în judecată a lui Necolaiciuc, în anul 2007, procurorii DNA au cerut şi emiterea unui mandat de arestare european şi internaţional. Ulterior, în februarie 2008, magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au admis şi cererea de extrădare a fugarului. Documentele au fost înaintate către Ministerul Justiţiei, care, împreună cu Interpol România, a demarat acţiunile de identificare şi de prindere a lui Necolaiciuc.

Nicole Navas, purtătorul de cuvânt al Serviciului “Imigrări“ din Florida, a dezvăluit pentru cotidianul „Palm Beach Post“ că Mihai Necolaiciuc a fost arestat de către US Marshals Service şi Biroul de Migraţie şi Vămi, miercuri, în jurul orei locale 18.00 (1.00 - ora României). Cele mai multe persoane arestate precum Necolaiciuc de către Serviciul Imigrări din SUA sunt cetăţeni mexicani.

Cerere de extrădare

Şeful Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Bujor Florescu, a confirmat, ieri, că Mihai Necolaiciuc a fost localizat şi arestat în SUA, întrucât a încălcat legea imigraţiei. Legal, Mihai Necolaiciuc nu avea dreptul să stea mai mult de şase luni consecutive pe teritoriul SUA întrucât nu avea cetăţenie americană. Biroul Interpol din România a fost înştiinţat de  biroul din Washington că Necolaiciuc a fost arestat şi a solicitat ieri Judecătoriei Sectorului 1 să demareze procedurile de extrădare a acestuia.

În Florida, Mihai Necolaiciuc locuia într-un apartament achiziţionat în 2006 cu 418.000 de dolari. În urmă cu două săptămâni, fostul angajat al statului român, devenit între timp investitor în SUA, a scos la vânzare două apartamente.

El spera să obţină pe ele câte 410.000 de dolari, adică exact sumele pe care le investise pentru achiziţionarea lor în 2005 şi 2006. Criza economică a dus la „prăbuşirea“ pieţei imobiliare şi a făcut ca apartamentele lui Mihai Necolaiciuc să nu valoreze, în prezent, mai mult de 200.000 de dolari, fiecare.

Proprietăţile din SUA, sub sechestru

Mai mult, fostul boss de la CFR riscă să rămână fără proprietăţile din SUA întrucât autorităţile române cer instituirea sechestrului asupra acestora.

image

Agenţii imobiliari americani l-au surprins involuntar într-o fotografie pe Mihai Necolaiciuc în apartamentul 909 din West Palm Beach, pe care acesta l-a scos la vânzare

Uns director la CFR în iulie 2000, de către ministrul Transporturilor de atunci, Anca Boagiu, Mihai Necolaiciuc şi-a căpătat în scurt timp „titulatura“ de „Ţarul“, din cauza atitudinii sfidătoare pe care o afişa faţă de angajaţi.

Trei ani mai târziu, când la conducerea Ministerului Transporturilor se afla Miron Mitrea, în octombrie 2003, Necolaiciuc demisiona din funcţie. La aflarea veştii că Necolaiciuc a fost arestat, Mitrea a declarat că pentru el „clarificarea situaţiei fostului şef de la CFR” va fi benefică.

Anchetă comună „Adevărul“ – „Palm Beach Post“

În timp ce presa americană citează ziarul „Adevărul“, cea mai mare agenţie de ştiri din ţara noastră, Mediafax, se limitează a spune „un ziar din România“.

Ştirea despre arestarea lui Mihai Necolaiciuc a fost publicată în exclusivitate de ziarul american „Palm Beach Post“ din Florida, cu care cotidianul „Adevărul“ a întreprins, în urmă cu zece zile, o investigaţie cu privire la prezenţa fostului şef de la CFR pe teritoriul Statelor Unite. Editorul Sandy Tortunen de la „Palm Beach Post“ a făcut schimb de informaţii cu ziarul „Adevărul“, ambele publicaţii adresând solicitări oficiale autorităţilor române şi celor americane.

image



În timp ce FBI a răspuns prompt întrebărilor jurnaliştilor „Adevărul“, ziarul „Palm Beach Post“ nu a primit niciun răspuns de la Poliţia Română. Pe parcursul anchetei, ziarele „Adevărul“ şi „Palm Beach Post“ au avut ca sursă un român stabilit în Florida, care nu doreşte să-şi dezvăluie identitatea.

Astfel, cotidianul „Adevărul“ a publicat în exclusivitate că Mihai Necolaiciuc încearcă să-şi vândă proprietăţile din SUA, iar agenţii FBI sunt pe urmele sale. Mihai Necolaiciuc a fost arestat imediat ce ambele publicaţii au pus la dispoziţia autorităţilor americane informaţii complete despre fostul şef de la CFR.

image



De altfel, „Palm Beach Post“ a citat ziarul „Adevărul“ în articolul privind arestarea lui Necolaiciuc. Nu acelaşi lucru l-a făcut şi agenţia de presă Mediafax. „Potrivit «Palm Beach Post», care citează un ziar din România, Mihai Necolaiciuc locuia de mai mulţi ani într-un condominium în West Palm Beach“, a notat Mediafax. 

Promoţie „Palm Beach“ la „Transporturi“

image


Funcţionarii Ministerului Transporturilor au, de fapt, agende promoţionale având inscripţionate pe copertă sigla şi sloganele publicitare ale renumitei staţiuni Palm Beach, unde s-a refugiat Necolaiciuc.

100 de milioane de euro este valoarea prejudiciului cauzat de Mihai Necolaiciuc statului român.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite