Poliţie: Hoţ de relee CFR, prins de poliţiştii prahoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infractorul a acţionat la nivel naţional şi a pus pe jar şi servicile speciale. Aproximativ 4.000 de maşini au fost verificate numai în Prahova pentru a da de urma lui.

Ofiţerii din cadrului Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi (SJPT) Prahova au reuşit să prindă şi se pregătesc să trimită în judecată, zilele acestea, un hoţ de componente CFR care le-a dat mare bătaie de cap poliţiştilor din mai multe colţuri ale ţării timp de aproximativ un an.

Bărbatul fura relee CFR, care folosesc la schimbarea macazului, semnalizarea luminoasă şi la efectuarea altor operaţiuni din sfera siguranţei circulaţiei pe calea ferată, piese care, în aparenţă nu prea avea la ce să le folosească. „În ultimii ani nu ne-am confruntat cu astfel de fapte. Am fost surprinşi să vedem atâta interes pentru relee. La jumătatea anului trecut au început să apară furturi în câteva zone, iar la noi în judeţ s-a acţionat de la începutul acestui an”, a declarat subcomisarul Mădălin Stroie, din cadrul SJPT Prahova.

A început pe 13
Prima lovitură a fost dată în ziua de 13 ianuarie, pe firul de cale ferată dintre staţiile CFR Breaza şi Breaza Nord. Folosindu-se chei potrivite, au fost sustrase 24 de relee. Hoţul nu a lăsat nicio amprentă la faţa locului. A urmat o perioadă în care oamenii legii au organizat, fără succes, câteva pânde.

Pe 25 ianuarie, infractorul a lovit din nou, în zona podului rutier peste calea ferată ce leagă comuna Brazi de Ploieşti Triaj. Alte 55 de relee au fost sustrase şi gluma se îngroşa. „Am luat legătura cu colegii din Bucureşti şi Dâmboviţa. Devenea un fenomen pentru că, în timp, astfel de fapte au fost semnalate şi în Sibiu, Braşov, Focşani, Constanţa, Cluj, Buzău, Ilfov... Toţi poliţiştii căutam un fir de plecare”, povesteşte subcomisarul Stroie.

Atac după atac
Au urmat, însă, alte raiduri ale infractorului, pe 12 februarie - de pe firul Ploieşti – Târgovişte s-au furat 52 de relee- şi în ziua de 27 februarie – 14 relee sustrase din zona Breaza. Poliţiştii prahoveni au luat legătura cu serviciile speciale, au dat în urmărire piesele furate, bazându-se pe faptul că fiecare dintre acestea are o serie unică în ţară, şi, pornind de la modul de operare al infractorului, care acţiona numai în zone cu acces la drum, au verificat aproximativ 4.000 de maşini care au tranzitat DN1 în momentele în care s-au dat loviturile.

„Individul acţiona numai între orele 05.00 şi 05.30. Pe 8 martie, când a sustras 52 de relee din zona de Vest a Ploieştiului, am reuşit să ridicăm o urmă de pneu. Am făcut verificări şi la singura fabrică producătoare de astfel de piese şi la furnizori. Ne gândeam că poate le schimbă seriile, cu ajutorul unor complici, şi le reintroduce în circuitul de vânzare”, explică subcomisarul Stroie.

Un alt indiciu
Poliţiştii prahoveni aveau să mai dea de un fir la un centru Remat din comuna dâmboviţeană Ulmi, unde cineva vânduse un sac cu lamele metalice specifice releelor. S-a mai dat, însă, o lovitură, în ziua de 2 aprilie, în zona staţiei Bobolia – s-au furat 22 de componente-, până să se contureze portretul suspectului. „La un alt control la centrul de fier vechi s-au găsit spărturi care proveneau de la carcasa releelor. Am ţinut locaţia sub supraveghere şi după ultima faptă a apărut un individ care părea a fi omul nostru”, a declarat subcomisarul Mădălin Stroie.

Este vorba despre Marian U. (28 ani), din comuna Sălcioara, judeţul Dâmboviţa. Bărbatul lucra la calea ferată, ocupându-se chiar cu montatul unor astfel de componente. Cum bărbatul îşi schimbase pneurile maşinii cu care mergea la furat, s-au făcut verificări până şi la service-ul al cărui client a fost şi aşa a dat roade urma ridicată de criminalişti în zona Ploieşti Vest.

Recunoaşterea faptei
Bărbatul a recunoscut fapta, dar a refuzat să spună ce face cu piesele. Se ştie doar că lua de la ele pastile mici de argint industrial. Prin prelucrarea acestuia se obţin 24 de grame de metal preţios pur, fapt ce-i determină pe poliţişti să creadă că făcea parte dintr-o filieră care se ocupa cu astfel de ilegalităţi.
Valoarea unui releu este de 200-500 de euro. Hoţul a acţionat la scară naţională, dintr-un judeţ din centrul ţării sustrăgând nu mai puţin de 800 de astfel de piese. Prejudiciul total este de peste jumătate de milion de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite