VIDEO Cercetătorul- şef de la experimentul lui Dumnezeu, premiat de Universitatea din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul laboratorului gigant de la CERN, profesorul Rolf-Dieter Heuer, a primit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea din Bucureşti pentru întreaga activitate ştiinţifică.

Profesorul a venit la Universitatea din Bucureşti şi pentru că România este cea mai nouă ţară candidată la  statutul de membru plin al CERN.

Şeful de la CERN se află pentru două zile la Bucureşti, unde va participa, alături de alţi cercetători din toată Europa, la evaluarea activităţii echipelor de cercetare de la acceleratorul de particule (Large Hadron Collider), situat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. Mâine , oameni de ştiinţă din toată Europa vor participa la o întrunire la Institutul de Fizică Horia Hulubei de la Măgurele, unde vor face evaluarea echipelor internaţionale care lucrează la acceleratorul de particule.

„Conexiunile dintre CERN şi România au fost întotdeauna puternice, dar cred că acum se vor întări şi mai mult. Noi lucrăm cu cercetători români foarte buni”, a spus Rolf-Dieter Heuer.

image

România găzduieşte anul acesta întrunirea pentru evaluarea cercetătorilor de la CERN, deoarece este cel mai nou candidat la aderare. Anul trecut, în februarie, Ministerul Educaţiei a semnat acordul cu laboratorul care cercetează bosonul Higgs, supranumit "particula lui Dumnezeu". Acest lucru înseamnă că pe parcursul a  cinci ani de zile, România va fi monitorizata şi va trebui să demonstreze că dispune de capacităţi materiale şi umane  pentru a face faţă cerinţelor organizaţiei.

Peste 120 de cercetătorii români au colaborat cu CERN înainte ca România să semneze acordul oficial.

image

Au captat antimateria


CERN a început să construiască, în 1996, la o adâncime de 100 de metri sub Munţii Alpi, un inel cu circumferinţa de 27 de kilometri, care a fost supus unui proces de răcire, pentru a ajunge la o temperatură de minus 271,3 grade Celsius (cu aproape două grade mai ridicată decât zero absolut). După mai multe întreruperi, laboratorul de la acceleratorul de particule a început să lucreze. Luna trecută, oamenii de ştiinţă au spus că au captat pentru prima oară în istorie atomi de antimaterie, pentru o perioadă de peste 16 minute. Oamenii de ştiinţă susţin că înţelegerea antimateriei poate rezolva cea mai mare enigmă a fizicii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite