CEDO va decide luni dacă judecătorul Corneliu Bîrsan mai are imunitate. Familia Bîrsan a făcut plângere penală împotriva lui Daniel Morar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Birsan
Gabriela Birsan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg va da, luni, o decizie în privinţa solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii judecătorului român la CEDO Corneliu Bîrsan, au declarat, pentru agenţia Mediafax, surse oficiale.

Curtea a luat ieri în discuţie cererea DNA, iar judecătorii au amânat să dea o decizie în acest dosar.

Plângeri împotriva lui Morar

Magistraţii Gabriela şi Corneliu Bîrsan au făcut mai multe plângeri împotriva procuroului -şef Daniel Morar pe care le-au depus la Procurorul General al României, la Ministerul Justiţiei şi la Consiliul Superior al Magistraturii. Şeful DNA este acuzat că ar fi dat mai multe date false în cererea de ridicare a imunităţii trimisă la CEDO. Concret este vorba de două decizii date de secţia de contencios administrativ, condusă de Bîrsan, şi despre care procurorii suţin că ar fi fost „aranjate”. Gabriela Bîrsan susţine că nu a  făcut parte din completele de judecată.  Oficiali din cadrul Parchetului General ne-au confirmat că plângerea soţilor Bîrsan a fost înregistrată.

 Solicitare

DNA a solicitat la 22 noimebrie Curţii Europene a Drepturilor Omului să precizeze dacă judecătoarea Gabriela Bîrsan, cercetată pentru fapte de corupţie,  beneficiază de imunitate, ca soţie a magistratului Corneliu Bîrsan. Procurorii cer ridicarea imunităţii judecătorului României la CEDO, Corneliu Bîrsan şi a soţiei sale preşedintele Secţiei de Contencios de la Curtea Supremă, Gabriela Bîrsan.

Ministerul Justiţiei a confirmat primirea, la data de 16.11.2011, din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în vederea înaintării către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a unei cereri privind unele chestiuni procedurale în relaţie cu o investigaţie a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ministerul Justiţiei a înaintat, în cursul aceleiaşi zile, cererea către Ministerul Afacerilor Externe, în vederea transmiterii acesteia Preşedintelui Curţii Europene a Drepturilor Omului, Nicolas Bratza.

DNA: „Precizaţi imunităţile lui Bîrsan”

Potrivit unui comunicat de presă al procurorilor, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să precizeze dacă prevederile Protocolului adiţional nr. 6 la Acordul General privind privilegiile şi imunităţile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol în efectuarea actelor procedurale legate de ancheta privind suspiciunile de corupţie care o vizează pe soţia unui judecător CEDO, dar care nu vizează atribuţiile judecătorului instanţei europene.

De asemenea, în situaţia în care CEDO consideră că în acest caz sunt aplicabile prevederile privind imunitatea prevăzute în Protocolul mai sus menţionat, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunităţii de care beneficiază domnul Corneliu Bîrsan, în calitatea sa de judecător CEDO, precum şi doamna Gabriela Victoria Bîrsan, ca soţie a domnului Corneliu Bîrsan, în vederea efectuării de acte de urmărire penală faţă de aceasta din urmă”, se arată în comunicatul DNA.

Opinie „Soţia nu este acoperită de imunitate”

Prin aceeaşi scrisoare, DNA a exprimat opinia procurorilor în sensul că această situaţie nu este acoperită de imunitatea invocată de doamna judecător Gabriela  - Victoria Bîrsan şi de soţul său. De altfel, acelaşi punct de vedere a fost menţionat şi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii care, prin hotărârea din data de 18 octombrie 2011, a respins contestaţia formulată de doamna Gabriela - Victoria Bîrsan împotriva hotărârii Secţiei pentru judecători a CSM prin care a fost încuviinţată percheziţia domiciliară, pe motivul că doamna Gabriela - Victoria Bîrsan nu beneficiază de imunitatea invocată.

Solicitarea DNA a fost justificată de faptul că fostul preşedinte al CEDO, domnul Jean - Paul Costa, atât printr-un comunicat de presă cât şi în corespondenţa purtată cu procurorul şef al DNA, şi-a exprimat preocuparea cu privire la faptul că regulile referitoare la imunităţile judecătorilor CEDO şi ale familiilor acestora ar putea fi aplicabile şi în cazul percheziţionării locuinţei din România a unui judecător CEDO.

Dosarul „Mită la Curtea Supremă"


Preşedinta Secţiei de contencios-administrativ de la Curtea Supremă, Gabriela Bîrsan, este cercetată de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă în dosarul „Mită la Curtea Supremă". În această cauză, procurorii susţin că judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu ar fi primit, „în mod repetat", de la afaceristul Gabriel Chiriac,  bijuterii, excursii exotice în Extremul Orient, petreceri la restaurant şi folosinţa gratuită a unui apartament în Paris (Franţa) în schimbul soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Secţiei de contencios-administrativ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite