Sute de judecători români se plâng la CEDO pentru restanţele salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de judecători români se plâng la CEDO pentru restanţele salariale
Sute de judecători români se plâng la CEDO pentru restanţele salariale

Preşedintele AMR, Mona Pivniceru, a declarat că aproximativ 400 de judecători au semnat o plângere care va fi trimisă astăzi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în vederea obligării statului român la plata creanţelor magistraţilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti.

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) a precizat că semnatarii fac parte din cadrul mai multor curţi de apel din ţară şi că o nouă plângere va fi trimisă la CEDO în septembrie, când se aşteaptă ca majoritatea judecătorilor să se întoarcă din concedii, relatează NewsIn.

Motivul plângerii, a declarat Mona Pivniceru, îl reprezintă neexecutarea hotărârilor judecătoreşti. "Şi judecătorii au creanţe. Statul a invocat criza financiară, dar criza este ulterioară hotărârilor, era obligatoriu ca drepturile să fie executate înainte", a explicat Pivniceru.

În altă ordine de idei, preşedintele AMR a mai spus că nu este exclus, ca ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, "să se trezească cu noi denunţuri făcute în nume propriu de judecători, deoarece au umblat la leafa noastră".

Pivniceru a explicat că toţi judecătorii, cu excepţia celor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, au primit salariile pe card şi, în consecinţă, nu au avut opţiunea de a refuza livrarea banilor fără sporul de 50%. În aceste condiţii, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România a declarat că s-a comis o ilegalitate în momentul în care salariul a fost virat fără sporul de 50%, în condiţiile în care este inclus în salariu, pe cartea de muncă. "O să-i acţionăm în judecată pentru abuz în serviciu pentru că au umblat la leafa noastră", a declarat Pivniceru.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a îndeplinit în mod defectuos, în cadrul atribuţiilor de serviciu, un act ce a cauzat judecătorilor, deşi nu există niciun motiv legal care să justifice intervenţia sa asupra drepturilor salariale, arată AMR în denunţului penal contra ministrului depus pe 14 iulie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite