CE a solicitat României informaţii privind legislaţia referitoare la taxa auto - Update Reacţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a solicitat joi României informaţii în legătură cu legislaţia românească privind aplicarea unei taxe de poluare pentru autoturisme, informează Agerpres.

Executivul comunitar consideră că prevederile legislaţiei româneşti, conform cărora taxa de poluare se suspendă pentru anumite autovehicule, însă creşte pentru anumite autovehicule de ocazie provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea acestor maşini, în vederea protejării industriei naţionale a autovehiculelor noi.

Solicitarea a fost transmisă sub forma unei scrisori de somare. Aceasta este prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar. Dacă nu primeşte un răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate trece la a doua etapă a procedurii (emiterea unui aviz motivat) şi, în final, poate trimite cazul la Curtea Europeană de Justiţie.

APIA, surpinsă de solicitarea CE

Preşedintele APIA s-a arătat surprins de decizia CE de a solicita României informaţii despre taxa auto,mai ales că nu au fost comentarii la momentul în care aceasta a fost prezentată la Bruxelles şi intervine într-un moment în care se constată intensificarea traficului de maşini vechi dinspre vest.

"Solicitarea Comisiei Europene surprinde deoarece în momentul în care a fost prezentată actuala formă a taxei auto, nu au existat comentarii. De aceea ne întrebăm de ce a apărut tocmai acum această solicitare, când există un trafic intens cu maşini vechi dispre vest", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), Ernest Popovici, citat de NewsIn.

Acesta a mai adăugat că APIA susţine înnoirea parcului auto naţional, prima de casare şi  taxa de poluare.

Autovit: Orice taxă aplicată de Guvern trebuie să respecte legislaţia europeană

Managerul general al companiei Autovit a afirmat astăzi că orice taxă aplicată de guvern trebuie să respecte legislaţia europeană,iar de pe urma ei trebuie să sufere cât mai puţine persoane.

"Guvernul are dreptul să pună orice taxă care, evident, trebuie să fie corelată legislaţiei europene. Dar orice taxă trebuie făcută cu înţelepciune, astfel încât să beneficieze de pe urma ei cât mai mulţi oameni şi să sufere cât mai puţini, dacă nu chiar deloc", a declarat managerul general al Autovit, Nicolae Răgălie.

Compania Autovit administrează târgul auto din zona Vitan.

ACAROM: "Este o aberaţie că taxa auto ar fi protecţionistă"

Preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) şi vicepreşedintele Dacia, Constantin Stroe, consideră că solicitarea CE referitoare la taxa auto pe care o consideră protecţionistă cu industria auto autohtonă, este o aberaţie.

"Cum poate fi considerată această taxă protecţionistă? Aceasta este o aberaţie! Cu 30% vânzări de maşini noi de la începutul anului şi cu 70% maşini second hand, înseamnă că taxa auto din România este protecţionistă? Guvernul aceasta a făcut tot ce a putut pentru a stimula vânzările de maşini noi, a introdus şi program de înnoire a parcului auto, a acordat şi primă de casare şi vânzările sunt unde sunt. Asta este taxă protecţionistă?", a comentat preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) şi vicepreşedinte al Dacia, Constantin Stroe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite