"Rusia are multe caracteristici ale economiei din lumea a treia" - şeful delegaţiei CE la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Rusia are multe caracteristici ale economiei din lumea a treia" - şeful delegaţiei CE la Moscova
"Rusia are multe caracteristici ale economiei din lumea a treia" - şeful delegaţiei CE la Moscova

Şeful delegaţiei Comisiei Europene la Moscova, Marc Franco, a apreciat într-un interviu pentru Reuters că Rusia riscă să devină o economie de lumea a treia, dacă nu face reforme democratice.

"Mandatul meu aici a coincis cu al doilea mandat al preşedintelui Putin", explică Franco, în vârstă de 62 de ani. "Poate că mă înşel sau nu, dar am impresia că în această perioadă, multe dintre reformele erei Elţîn au fost anulate".

Franco a zis în timpul celor cinci ani de când se află la Moscova, Rusia "a stat pe loc, dacă nu cumva a regresat".

El şi-a exprimat optimismul că pe termen lung, o nouă generaţie de ruşi va evita revenirea ţării la autoritarismul de tip sovietic şi va reafirma drepturile cetăţeneşti, esenţiale pentru modernizarea ţării şi dezvoltarea ei economică.

Întrebat dacă i se pare imposibil ca Rusia să iasă din criza economică fără o reformă politică, Franco a spus că "Rusia are în continuare multe dintre caracteristicile unei economii din lumea a treia, care exportă materii prime şi importă produse finite. (...) Nu sunt sigur că este nevoie de o democraţie adevărată pentru a exporta petrol, gaz şi nichel, dar este nevoie de democraţie pentru a construi o economie de secolul al XXI-lea bazată pe cunoaştere. Acest lucru este imposibil în lipsa unui stat de drept adevărat".

Întrebat ce anume trebuie să se schimbe în Rusia, Franco a spus că ar fi o aroganţă din partea lui să furnizeze reţete, dar a spus că din punctul lui de vedere "problema Rusiei îşi are originea în societatea civilă insuficient dezvoltată şi implicată şi în lipsa de libertate de expresie a presei".

"Cred - indiferent despre ce ţară vorbim - că nu poate exista stat de drept în lipsa elementelor de bază ale democraţiei, care înseamnă alegeri libere şi o societate civilă activă, susţinută de o presă liberă", a adăugat şeful delegaţiei CE la Moscova.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite