Nemirschi: În două luni vine scrisoarea de la CE pentru neconformare pe deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) ar putea trimite în două luni scrisoarea prin care România va fi întrabată dacă s-a conformat angajamentelor asumate privind închiderea gropilor municipale neconforme, a declarat astăzi ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

Mai citeşte şi:
Gunoaiele din România: un pas până la amenda de 200.000 de euro pe zi

"Comisia are un grafic. Şi acolo vede că pe 16 iulie 2009 România avea de închis 78 de gropi municipale neconforme. Comisia trimite scrisoare, probabil în două luni, să întrebe cum stăm la acest capitol", a spus Nemirschi.

Nicolae Nemirschi, recunoscut că se aşteaptă ca procedura de infringement în acest domeniu să fie declanşată. Cu toate acestea, în intervalul de un an şi jumătate cât durează procesul, el speră că România să scape de sancţiunile impuse de Curtea Europeană de Justiţie, în cazul în care Comisia Europeană deschide proces.

"Cred că vom reuşi să scăpăm pe procedură. Există şanse de 80% să scăpăm de sancţiuni", a conchis Nemirschi.

La termenul limită de 16 iulie, din cele 78 depozite municipale neconforme care trebuiau închise, şi-au sistat activitatea doar 19.  În consecinţă, 59 de depozite municipale neconforme sunt active încă, iar acestora li se mai adaugă alte două din perioada 2006-2007 pe care România se angajase să le închidă şi nu a făcut-o.

România are ca termen până la 16 iulie 2017 să închidă 101 de depozite neconforme.

"Probabil că cele 61 de depozite rămase în activitate, deşi nu sunt conforme cu normele UE, vor mai opera o perioadă până stabilim - Ministerul Mediului şi autorităţile locale - ce facem cu gunoiul după ce le închidem. În mod logic, Garda de Mediu poate aplica amenzi", a declarat ministrul de resort.

Costurile pentru construirea unei gropi ecologice conforme variază între 25 şi 44 milioane euro.

România s-a angajat să construiască 59 de depozite municipale conforme, care să preia, să sorteze şi să valorifice deşeurile din ţară. "Douăzeci dintre acestea sunt deja finalizate", a mai spus Nemirschi.

 În prezent, Ministerul Mediului are în lucru 30 de proiecte pentru obţinerea finanţării prin programul operaţional de mediu, iar unul a fost deja aprobat. Ministrul crede că proiectele vor fi finalizate până la finalul acestui an. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite