CCR şi-a cam recăpătat atribuţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PSD Florin Iordache
Deputatul PSD Florin Iordache

Plenul Senatului a adoptat ieri, cu 64 de voturi „pentru“ şi 3 abţineri, ordonanţa de urgenţă privind funcţionarea Curţii Constituţionale.

Astfel, magistraţii constituţionali au competenţa să soluţioneze acele hotărâri care afectează valori şi principii constituţionale.

Hotărârea de ieri a fost tranşată după o atitudine oscilantă a senatorilor pe parcursul zilei. Mai întâi, senatorii din Comisia juridică adoptaseră, în prima şedinţă a Plenului, un raport de admitere la OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale, cu câteva amendamente ale senatorilor PDL.

Ca urmare a demersului senatorilor democrat-liberali, s-a eliminat din proiectul ordonanţei sintagma „normative" şi sintagma „cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia Parlamentului cât şi hotărârile şi actele juridice cu caracter individual". Însă, situaţia s-a schimbat în cea de-a doua şedinţă de plen a Senatului, după ce USL a propus respingerea raportului Comisiei juridice, care cuprindea amendamentele PDL la ordonanţa de funcţionare a Curţii Constituţionale.

Varianta Camerei

Tot ieri, înainte de votul din plenul Senatului, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 159 voturi „pentru" şi 7 abţineri, modificarea OUG privind atribuţiile Curţii Constituţionale în sensul că se pot contesta la CCR hotărârile Parlamentului care au exclusiv caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale. Această prevedere a fost susţinută de deputaţii PNL, PSD şi UNPR, în timp ce PDL a considerat că prin acest raport se limitează atribuţiile Curţii.

Deputatul PSD Florin Iordache a motivat decizia Comisiei juridice prin faptul că Parlamentul nu poate deveni o anexă a CCR. Ca urmare, plenul Senatului nu a făcut altceva decât să adopte varianta trimisă în prealabil de Camera Deputaţilor.

În urma deciziei plenului de a supune la vot respingerea amendamentelor PDL, democrat-liberalii au părăsit şedinţa de plen. În final, raportul Comisiei juridice a fost respins cu 62 de voturi „împotrivă" şi 3 voturi „pentru". 


Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite